District 21

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Finally, I'm in Melaka hehehehehehehe so happy, haritu dah golek golek nak balik sebab homesick sangat haha! Anyway semalam Dylla pergi District 21 weee at last! District 21 is like an adventurous-extreme-fun kind of park. There're few stations where you need to climb, jump, fly etc haaa memang cam monyet dah panjat sana sini haha. Dylla pergi dengan Sanaa, Dina and Naziha. This place opens from 12pm to 8pm. Our class finished at 11.30pm and we straight away went to the new IOI Mall in Putrajaya. District 21 is in the mall. IMU and IOI takde lah jauh sangat, about 20 minutes je so memang macam ngam ngam lah sampai pukul 12 hehe nampak lah semangat tu. 

We registered our names at the first counter then we brought the forms and paid for the tickets at the ticketing counter. Kitorang ambil yang package 4 orang. Here are some details regarding the opening hours and ticket price. 


We took the family package (4 people) - RM 175, which means sorang RM 43.75. Ada juga student price; RM 47 per person. Sewa locker pula sekali RM 2. 

We were among the first who entered District 21. Masuk masuk terus pergi part panjat memanjat. If I'm not wrong it's called Power Station. Mula panjat dah nak tergelincir then I realised kasut Dylla dah haus so jadi licin gila gila! After that sambung panjat sana sini tapi macam ada trust issue sikit dengan kasut so Dylla jadi macam takut tergelnicir tsktsk frust nya :/ 

Gagah lah juga sampai ke atas hehe

Benda alah bawah ni kena panjat satu satu sampai atas, dah macam singa time Tahun Baru Cina dah haha. Kasut Dylla licin and tali tu tend to tarik Dylla nasib tak jatuh, wuaaaa :'(





Nampak tak sangkar bola bawah ni? Suka hati panggil sangkar bola haha. Dylla and Naziha panjat ni 2 orang. Lepas tu Dylla ter stuck tengah jalan sebab tak larat nak panjat atas, Naziha pula kecik takut pula kalau dia tarik Dylla nanti dia pula yang jatuh hahaha. Then ada boyfriend siapa entah tolong Dylla sementara girlfriend dia tengah naik phew haha tp buat segan jeeee!




Starting point of Sky Trail

Sky Trail


Dina tersangkut tengah-tengah

Tubby Ride





Launch Pad




Pekerja sini kuat bahan orang hahaha lawak!



Overall okay lah, cuma Dylla macam frust sikit sebab kasut licin tsktsk. So if nak pergi, make sure kasut can grip well okay? Haha. Tata! 

Foodylla @ Murni Discovery, Bukit Jalil

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

How are youuuu? Hope all of you are doing fine! Firstly, Dylla nak cakap sorry sangat sangat dah lama tak blogwalking. Belum ada cuti lama lagi tsktsk. Thanks Kak Farrah yang tak jemu jemu comment sana sini :') Do visit here blog (http://famf-tower.blogspot.com) okay semua hehe.

Ahh holidays pls come faster. I can't wait to go home! Dah rindu dah nak makan ibu masak tsktsk haha mengada. So today I'm gonna write a review about a famous mamak restaurant which is Murni. Tbh, before Dylla datang KL, Dylla memang tak pernah tahu pun kewujudan Murni. My friends lah yang start perkenalkan and bawa Dylla pergi Murni. 

From afar, Murni is just like the normal mamak restaurant. One of the branches is situated in Bukit Jalil, which is only about 10 to 15 minutes from IMU. 

Apa yang Dylla suka pasal Murni ni, bukan sahaja food semua kat sini sedap, malah portion nya banyak! (Big-eater aka kuat makan, nak buat mcm mana hehe). Kalau ada yang rasa macam tak boleh habis haa boleh lah share share, membazir amalan syaitan hehe.


Tangan Tiara hehe

Mixed Grilled

Mixed Grilled ni ada beef chop, chicken chop and lamb chop. Sedapppp! It was my second time tried to eat lamb chop but unfortunately Dylla tak suka juga, hm orang selalu cakap rugi kalau tak makan kambing but cannot telan wuaaaaa sedihnya :'( 

Nasi Goreng Ecuardo

Mi Raja Meletup

Mi Raja Meletup ni serious banyak gila nyumnyum! Dylla macam biasa mesti habis punya siap minta extra pedas tu pasai nampak dia tabur cili api bebanyak hehehe.

Mi Bandung



Dylla sempat ambil gambar part air je. Tengok tu siap ada "I love you" "I miss you" lagi. Usually if we go here, kitorang tunjuk je nama air tu sebab tak nak cakap hahaha. But sometimes bila tunjuk then mamak tu tanya "I love you?" "Haa ye ye I love you." Hahaha!

I Love You

Ribena Special

Belgium Dessert

Last but not least, we ended everything with Belgium Dessert. Yang putih tu at first we thought cream but rupa rupanya ice cream, and ada crumb below. Dessert pun sedap! Hehe tetiba mengidam. 

So bila bila jemput lah singgah Murni. 

Details:


You can find this in their website.

Till here! 

Daily Goals

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Just a random story on a random day. I just finished my class at 5pm, tersengguk dalam kelas tadi macam buat kerja apa je penat sangat, nasib lah dah baca before lecture. Anyway, here's a story of... Me. Haha!

Do you have daily goals?

I have daily, weekly, monthly, fortnightly, annually goals and all of them are part of my life goals. Tbh I don't have any specific daily goals. Ingat lagi time sekolah dulu ada macam talk. Biasalah motivational talk apa semua. So ada one time ni the motivator told us pasal sorang manusia yang famous and kaya (if I'm not mistaken, it was about Bill Gates). Motivator tu cakap every morning that person will write his daily goals on a small notebook which he always brings in his pocket. Biasalah after talk jadi bersemangat, malam tu juga prepare notebook untuk tulis esok. Satu hari je jadi lepas tu dah tak sempat dah sebab bangun pun tak berapa nak awal dulu hehe. So macam terkubur je lah hasrat konon nak tulis nanti boleh jadi kaya hahaha.

As time goes by, many things have changed. And for me, I wanna be better and better and better. Life is supposed to teach us to become a better person, innit? Okay apa pula kaitan dengan daily goals tadi ye Dylla? Haha sabar sat, hang baca lah sampai habih :p

Because I really really wanna be a better person, so secara tak langsung Dylla cuba tanamkan this one thing inside me; whenever someone does a good deed, remember it and next time it's your turn! So sometimes I become more observant, to be honest. Idk how to describe my feeling when seeing a person does something good. Rasa macam, "Bagusnya dia, kenapa aku tak pernah buat macam tu eh. Takpe lain kali aku pun kena buat macam tu jugak." So automatically it becomes my daily goal (tho I never put it in my pocket hehe).

Before this a senior of mine pernah cakap time dalam usrah, kalau jumpa sesama Muslims kat IMU, tegur and bagi lah salam. Tak susah pun "Assalamualaikum". I said to myself, "Hmmm macam awkward pulak nak bagi salam. Dah lah kat IMU pulak tu." So I rarely beri salam kat orang lain. Even dalam telefon pun biasa nya cakap 'Hello, siapa ni?'.

Tadi, masa tengah turun escalator Dylla terperasan a guy friend of mine tengah nak turun juga. But Dylla senyum jelah tak cakap apa pun. Dia nak cepat so he passed by me. Sambil dia tengah melangkah turun escalator yang bergerak tu tetiba dia cakap, "Assalamualaikum. Sihat?" Dylla pun jawab salam and cakap lah sihat. Then I realised I was smiling alone. No no, not smile sebab rasa macam perasan ada orang tegur ke apa. But I smiled sebab rasa "Bagusnya dia. Haah mana ada pelik pun bagi salam. Rasa lagi bagus ada lah." Somehow I would like to thank him for doing that.

It's not difficult actually to find good things in others. Sama ada nak atau tak nak je. All you have to do is open your heart and look carefully everything around you. Manusia biasa tidak sempurna. Good people are not always right and bad people are not always wrong. So itu lah tugas kita. We have to take the good parts and leave the bad ones. Like for this post, if ada yang baik ambil lah, if ada yang tak elok jangan lah ikut.

We don't really need a notebook to write our daily goals. As a motivation, yes. But the most important thing we need is a good intention. You are the one who plan how your day will look like. But Allah is the best planner. Niat yang baik, jangan risau, InshaaAllah Allah SWT akan tolong. Nak beri salam? Nak jadi imam time solat? Nak habis kan 3 lecture notes? Nak ajar kawan? Nak jawab soalan lecturer? All of them are counted.

So.. I have told mine. What's yours?

:)

Waspadalah Terhadap Kerinduan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Here is just an entry to share what I've read. 

Hati-hatilah anda terhadap perasaan rindu, sebab ia boleh menimbulkan kecemasan dan kesedihan yang berlanjutan. Termasuk kebahagiaan seorang muslim adalah jauh dari ratapan para penyair, ungkapan kesedihan mereka, ungkapan kerinduan mereka, dan jauh dari pengaduan mereka atas putusnya, terjalinnya, atau terkandasnya hubungan mereka dengan kekasih mereka; sebab semua itu termasuk penyebab kegelisahan hati. 

"Pernahkah kalian memperhatikan orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmuNya dan mengunci mati pendengaran dan hatinya serta meletakkan tutup pada penglihatannya (sehingga dia buta terhadap kebenaran)..." 
[Al-Jaatsiyah:23]

Seandainya rongga dada seseorang diliputi taqwa dan zikir, dan jiwanya adalah jiwa yang dekat kepada Tuhannya, nescaya ia akan sampai pada kebenaran, akan mengetahui dalil, akan mendapatkan petunjuk, dan akan menempuh jalan yang lurus. 

"Jika kamu ditimpa suatu godaan dari syaitan, maka mohonkanlah perlindungan kepada Allah..." 
[Al-A'raf:200]

"Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, jika mereka ditimpa oleh godaan syaitan, maka mereka akan ingat kepada Allah dan ketika itu juga mereka menyedari kesalahan-kesalahnnya." 
[Al-A'raf:201]

Di antara faktor penyebab kerinduan yang membara adalah seperti berikut:
1. Kosongnya hati dari rasa cinta kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala, zikir kepadaNya, syukur atas nikmatNya, dan dari ibadah kepadaNya.
2. Sikap meliarkan pandangan mata, sebab pandangan mata yang liar boleh menimbulkan kesedihan dan kecemasan dalam hati.

"Katakanlah kepada orang-orang yang beriman agar mereka menundukkan pandangan mereka..."
[An-Nuur:30] 

Rasulullah SAW bersabda: "Pandangan mata merupakan panah dari panah-panah iblis."

Dalam sebuah syair dinyatakan:
Ketika engkau melepaskan pandanganmu
ke segala arah tanpa batas
maka pandangan itu 
akan mengakibatkan kesusahan bagimu 
Engkau akan melihat banyak hal
yang membuatmu tak kuasa menahan diri 
dalam banyak hal
yang membuatmu tidak mampu bersabar 

3. Sedikitnya bahagian ibadah, berzikir, berdoa dan solat sunat. 

"...sesungguhnya solat akan mencegah dari perbuatan keji dan mungkar..."
[Al-'Ankabut:45]

Adapun penawar rindu yang membara antara lain: 
1. Menyibukkan diri dengan beribadah kepada Allah dan memohon kesembuhan dan kesihatan kepadaNya.
2.  Meninggalkan tempat di mana orang yang dirindukan berada dari menghindarkan diri dan mengingatinya.
3. Menyibukkan diri dengan amal soleh. 

"Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam mengerjakan kebaikan dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap-harap cemas."
[Al-Anbiya':90]

4. Menikah secara syar'i.

"... dan nikahilah wanita yang engkau sukai..."
[An-Nisa':3]

Rasulullah SAW bersabda: "Wahai para pemuda, barangsiapa di antara kalian yang sudah memiliki kemampuan zahir dan batin, hendaklah ia menikah."

"Demikianlah agar Kami hindarkan dia dari perbuatan buruk dan keji. Sesungguhnya dia termasuk hamba-hamba Kami yang terpilih." 
[Yusuf:24]

Surah an-Nur; ayat 26; Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: "Perempuan-perempuan jahat untuk laki-laki jahat, laki-laki Jahat untuk perempuan-perempuan jahat pula, perempuan-perempuan baik untuk laki-laki baik, laki-laki baik untuk perempuan-perempuan baik pula. Mereka itu (orang-orang baik) terlepas dan tuduhan yang mereka katakan, untuk mereka ampunan dan rezeki yang mulia."

Kalau nak orang yang baik, kita sendiri kenalah jadi seorang yang baik juga.

I hope you guys will get some benefits from it. Anyway, good luck in whatever you guys are chasing for! Kalau belajar tu biarlah belajar sehabis baik mungkin. Jangan sesekali rasa tawar hati bila result tak bagus ke apa sebab tawar hati means you're giving up and takde hati dah nak continue what you've already started. Don't ever give up! (Well unless if you give up something bad because of something good). Bcs giving up is what a loser always does.

Have a great day ahead! :)

Foodylla @ Sakae Sushi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

To be honest, since I was born, I only ate sushi twice but itu pun sebab orang suruh try rasa haha. Nama pun tekak Melayu (eventho ada mix cina and bugis sikit err okay orang tak nak tahu pun -.-), if ada perisa masak lemak cili api or maybe asam pedas baru lah Dylla makan everyday haha mengarut. Nisa and I were tired of searching a place to stop by and eat so we decided to go to the new IOI Mall in Putrajaya. Pretty sure there're a lot of restaurants and cafes there. 

Makanan takde susah, makanan banyak pun susah juga (but in a good way). Upon reaching, we straight away went to the lower ground floor where the whole jalan kiri kanan semua foooooddd! Pusing 3-4 kali dari hujung ke hujung still couldn't decide where to eat haha nama pun perempuan. Sushi king takde so kebetulan haritu Nisa macam mengidam sushi, kitorang pun masuk lah Sakae Sushi. Nak makan sushi kena makan dengan orang yang pandai makan, so I took this as a chance to know sushi better haha.

Terhibur pula tengok benda ni pusing pusing (mudah terhibur), sambil tu cari apa yang menarik. So the first plate that Nisa took for both of us consisted of 3 round cute thingy. Nisa tried it first then me. Rupa-rupanya yang tu Mochi size besar haha sedapppp! Inside it got red bean nyumnyummm! Then Nisa took another plate, this time was sushi. Nisa cakap macam dia pun usually tak ambil yang raw or looks like raw, yelah esp bila dah belajar pasal bacteria and parasites. Btw the sushi was really delicious! Ada ikan, telur ikan bulat bulat oren, ubi kentang a bit and rasa pedas. 


A waiter came to us and tanya nak air apa bla bla. Then waiter tu tunjuk lah promotion yang ada in an ipad which was provided to every table. Cool juga order guna ipad je, menyenangkan customers and takde lah buat waiter tertunggu-tunggu nak tulis apa kat order haha. So Nisa and I decided to pick a set from this value meals. Nisa chose Set E (Chicken Katsu Set) while I chose Set B (Chicken Teriyaki Set).


Taraaaa! Sampai pun weeeeee. And for each set we could choose any pink plate for freeeee. Penat tunggu benda alah tu pusing ceh pink plate takde pun -.- Panggil waiter then rupa-rupanya ada je dalam menu, but boleh pilih yang harga pink plate jelah. 

Above: Chicken Katsu Set
Below: Chicken Teriyaki Set

Hi Nisa haha

At first Dylla guna chopstick but then lambat pulak makan sesikit so minta waiter fork and spoon haha dah lah tengah lapar. Alhamdulillah kenyang. Nasi pun quite banyak. Overall I satisfied with the food and the service there :)

Location:
Click - Sakae Sushi Outlet (Further info in their website)

Ratings:
Taste: 8/10
Price: 8/10