3 Absent Letters In A Day

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Semalam hari Khamis, okay everyone knows that -.- Dylla ada CSU (Clincal Skills Unit, kitorang panggil untuk clinical session) at 8am and PBL (Problem Based Learning) at 2pm je. Malam before tu Dylla dah rasa macam nak demam lah lesu lah apa semua sampai takde mood langsung nak study (acece finally a good reason tak study hehe). So Dylla pun tidur lah around 10pm which was awal lah juga sebab biasanya 11 lebih. Dalam pukul 4 lebih macam tu Dylla bangun. Alhamdulillah sempat lah buat benda benda berfaedah and alang alang tu sahur sebab nak puasa. 

After Subuh konon tak nak tidur but macam mana entah Dylla tertidur so around 7am Dylla bangun tidur terus dengan laju berdiri. Tiba-tiba Dylla rasa macam kepala pusing (Medical term: Vertigo) so Dylla pun duduk lah sekejap. Usually vertigo or rasa berpusing disebabkan 'postural hypotension'. Kalau dari keadaan baring lah biasanya, jangan terus berdiri sebab badan macam tak cukup masa untuk hantar oxygen pergi otak sebab tu lah rasa pening apa semua. Okay sambung cerita tadi. Dylla pernah kena the same thing before so Dylla pun makan lah panadol sebiji, terpaksa lah berbuka. After few minutes still tak okay, nak jalan pergi IMU larat je tapi sebab kepala pusing and rasa nak muntah takut pula apa apa tengah jalan kan, yelah mana tahu pitam ke :O So Dylla pun tak pergi CSU. 

Petang berazam macam kena juga pergi PBL because it was our first pbl for this new system; Haematology System. Tapi still rasa pening kepala and nak muntah. Dylla pun dengan bijak nya pergi lah google 'Cause of Vertigo' haaaa amek habis semua keluar penyakit kronik; mild stroke, damage in the ear blablabla. Dah macam cuak sesikit. So petang tu juga after Nisa habis PBL dia bawa Dylla pergi klinik. 

Doctor: Ye, kenapa?
Me: Saya rasa kepala pusing and nak muntah dari pagi tadi.
Doctor: Kerja atau study lagi? 
Me: Study.
Doctor: Dekat mana? 
Me: IMU 
Doctor: Oh, Medicine or Pharmacy? 
Me: Medicine
Doctor: ........

Nampak doctor macam tak nak tanya apa apa sangat so dengan bersemangat Dylla cerita semua dari A sampai Z. Memang kalau doctor tu ambil history dari Dylla memang complete semua benda, tapi doctor tu cakap sepatah dua je. Then tetiba dia tanya, "First year eh dekat IMU?" I answered yes, then I was like hmmmm mesti doctor tu ingat Dylla entah pape sebab at the end he just gave me ubat pening, vitamin and ubat apa entah lagi satu. Mesti dia rasa Dylla ni mengada tu pun nak jumpa doctor kan padahal takde apa apa pun hahaha segan! 

Oh before keluar from his room doctor tanya nak MC then baru Dylla teringat memang diperlukan MC ni sebab CSU and PBL wajib pergi. If tak pergi more than 2 times boleh kena barred from exam. Dylla tak pernah ponteng, but tak nak lah tanggung risiko. 

After makan ubat Nisa bawa pergi makan. Then okay lah tak pening sangat lagi. Malam tu juga Dylla tulis semua 3 absent letters; CSU, PBL and TITAS. Oh TITAS ni kitorang dapat warning email sebab tak pergi more than 2 times. TITAS mata pelajaran yang tak penting tapi wajib, dah lah hari Sabtu memang Dylla selalu tak pergi sebab balik Melaka. Nasib lah Labu, semoga diorang accept lah surat Dylla dengan reasons entah apa apa tu haha. Kalau tak.. mampuih cheq nah. 

I was very touched yesterday sebab baik and prihatin sangat my friends! Sanaa beriya nak teman pergi IMU Clinic, Tiara yang tengah diarrhoea kat rumah siap suruh bagi surat absent sbb dia nak tolong hantarkan esok, my PBL group mates yang concern time I tak datang PBL and Melissa siap call lagi, and those yang tanya I okay ke tak apa semua. How can I not love these people? Even though my family is away from me, I still have this small circle of friends who I can call as a family. 

Alhamdulillah. 

A Magazine Printed Using HIV Positive Blood

Assalamulaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Today is the first day of Haematology module and everything is about red blood cells, white blood cells yada yada. Although it's a first day of a new module, I feel like it's a first day of school! (Hm well minus the Respiratory System yang tertangguh tak habis revise lagi haha). 4 weeks left before the Mock OSCE and 7 weeks before the REAL OSCE. Okay rasa nak terus practise check jantung, paru-paru apa semua. 

*breathe in* 
*breathe out*
(Repeat 3 times) 

Chill Dylla chill. Tomorrow we'll practise Respiratory examination okay? Anyway, during the lecture for clinical history taking and physical examination, Dr L (suddenly I forgot her name -.-) showed us a short video related to the stigma of HIV+ people. Here's the video.


Yes, it's about an edition of the Vangardist magazine, which was printed out using ink mixed with HIV+ blood! They did this to break the stigma of those HIV+ people. Then Dr. L told us, we're the one who also responsible to change this kind of mindset in everyone. HIV can be passed from an infected mother to child. So sometimes macam kasihan those kids yang tak tahu apa apa but then takde sorang nak dekat dengan dia because s/he has HIV. HIV is not an airborne disease, so setakat duduk sebelah sebelah berbual kosong takkan menjangkitkan penyakit tu kat kita. HIV is transmitted via blood. So if kita luka and orang tu terluka and luka tu bertembung baru lah ada high possibility untuk berjangkit. 

I think it's quite impressive with what had done by the magazine company. They tried creating awareness to not being scared of HIV patients. If you wanna know more info about HIV, just Google it. Btw, just for you to know, HIV is one of the consequences of being a homosexual or having illicit multiple sex partners, which both acts are strictly forbidden in Islam. 

Before I end my post, I would like to say that my ibu is in the hospital right now because last night her blood pressure was higher than usual. So doakan ibu Dylla cepat sembuh and sentiasa sihat eh? InshaaAllah amin. Thank you guys! 

Assalamualaikum :) 

Hikmah Di Sebalik Kejadian

Assalamulaikum warahmatullahi wabarakatuh.

I was kinda happy at first after we managed to recruit about 10 people in less than 24 hours, a good sign as our initial plan was to recruit at least 30 people. We already did our very best to gather as many people as possible to join our homestay programme. We changed our date to fit with others' timetable as many of them told us they couldn't go because of exam, presentation, etc. After a while, time becomes a huge matter, and frustration is just a breath away. Still having faith, we kept promoting day by day, but then none of them showed up. 

I didn't know whether it's a matter of time, or maybe because the price is too high hmmm I just don't know. Or maybe they don't wanna join an event organised by us hmm. Okay, lets not make things more complicated and start to think positive. I'm not gonna blame anyone as they have their own choices. If they don't want then we could not force them. It's their own money, and maybe they have a really good excuse, but they didn't wanna tell us. 

Some of the participants told me they wanna withdraw from participating. It was a heartbreaking moment for us, leaving us speechless. Especially when even our batch mates refused to join. Who else will support you more if not your batch tapi tiada yang sudi wuaaaa okay brb crying. Haha. We still haven't decided yet what's our final conclusion. My study is quite a mess lately, Haemato System is on the way, but I still get lost in the labyrinth of the Respiratory System. (ceh ayat over haha!)

There's a point in my life, a breaking point, where I feel like wanna stop everything and do nothing. Not even eating. (Eating as an example, as that is what I love doing the most haha). Okay, back to seriousness. In times like this, I start to compare myself with others. It's not a good decision tho. I start to compare myself with those in instagram and twitter and facebook etc. Those social networks lower my self esteem, make me think that I'm the worst person who has the worst thing to face. I overlook the beautiful things around me as they are overwhelmed by the frustration and sadness built in me by myself. I know, it sounds like I'm destroying myself haha. 

Then I remember 1 thing said by a famous scholar, Nouman Ali Khan in one of his lectures. I couldn't really remember the exact statement, but it's something like this;

"When you're in this world, you're already given a stated amount of obstacles and advantages. That's the limit. You won't get any higher or any lower. You won't be given with challenges that you couldn't overcome."

Yes, something like that. If I said it wrong, do correct me. This statement is one of those which I usually recall in my mind while picking myself back up. Telling myself, "It's okay Dylla tomorrow is a brand new day. It's gonna be a great day for you. You must trust Him." If picking up myself alone is not enough, then I will remind myself, He will help me. As long as what I do is based on a good intention, InshaaAllah He will definitely help me. Dunya is not worth to be cried for. 


Hopefully everything will go well. Pray for us. 

Assalamualaikum.

10 Tips Tidur Cepat, Pantas dan Nyenyak!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

It's 1.45am. Penatnya study, mashaaAllah. Dah sampai tahap tersengguk depan lecture notes, baca hopefully masuk lah otak hmm jangan masuk mata keluar kat telinga sudah, ehhh ada ke macam tu haha. Ada sorang makhluk Allah ni cakap kat Dylla macam ni.. "Dylla is back on her track" and tetiba Dylla rasa macam bersemangat nak study. A statement that made my day hehe.  

Anyway, this morning the Bad Blood MV by Taylor Swift had been released!!! And Taylor won 8 awards!!! Ahhhh so happy. Plus I still couldn't get over all those photos of her with Calvin Harris! I ship Tayvin aka Caylor! Sorry, ada one of the fans yang tak betul sorang tersesat kat sini :p I've become a Swiftie since Form 1 lagi. Time tu Taylor baru lepas broke up dengan Joe Jonas and she wrote "Teardrops on My Guitar". Basically Dylla memang tahu all of her songs and almost all hidden stories behind them hehehe. Okay macam mana boleh tetiba masuk pasal Taylor Swift pula ni haha. Anyway, congrats Taylor Swift! 

Nak tidur tapi tak boleh tidur hmmmm what should I do? Nah few tips nak senang tidur yang Dylla teringat dalam otak. Hopefully useful for you guys! 
  1. Minum air panas yang bersusu seperti susu ataupun milo.
  2. Jangan minum minuman yang mengandungi kafein seperti teh atau kopi.
  3. Jangan bersenam sebelum tidur. 
  4. Padamkan terus gadget dan letak jauh jauh. Tangan jangan nak menggatal check sana sini. Habis duk buka Twitter Instagram Facebook ulang-ulang. (Cakap diri sendiri hahaha).
  5. Gelapkan bilik. (Dylla tak suka gelap gelita, nasib ada lampu menyelit masuk dari bawah pintu hehe).
  6. Mandi air panas. (Tapi macam gedik je memalam baru nak mandi haha) 
  7. Make sure bilik nyaman je. Kalau panas tapi tak nak guna aircond ke apa pergi buka pintu tingkap semua luas luas so takde lah berpeluh time tidur nanti. 
  8. Baca buku. Haaa alang alang tak boleh tidur lagi boleh lah baca buku. Lagi bagus kalau buku pelajaran mesti cepat tertidur. Kalau novel best takut sampai esok tak tidur sebab nak habiskan punya pasal :p 
  9. Kurangkan gangguan bunyi. Kalau suka tidur sambil dengar lagu, jangan pula duk pasang lagu hard metal ke apa haha cari lah lagu yang mendayu dayu sikit ke haaa baru boleh cepat tidur.
  10. Kira kambing. Okay tipu je. Dylla pernah buat tapi ter'imagine' kambing langgar pagar apa lah then tergelak dengan lawak sendiri. Okay tak betul sikit otak kejap time tu hahaha.
Ye orang yang bagi tips sendiri belum tidur apa cerita? Irony. Hm Dylla minum nescafe tadi wuaaaaa. Ye ye nak try tidur lah ni. Good night semua! 

Assalamualaikum. 


It Is Okay To Study In Malaysia

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

UPU result is out! Congrats to those who get what you want. For those who didn't, cheer up! You still have the chance to continue studying, your life is not over yet and in fact, this will make you even more stronger! 

Here's what I'm gonna tell you today. When everyone else is preparing to study overseas, some of us have to accept the fact that we have to continue and pursue our study in local universities. Either because we didn't get any offer to study abroad, not enough money to pay for overseas tuition fees by ourselves, didn't get the course that we wanted or maybe all of them. But there are also people who prefer to study in local. Some of them are really excel in their studies, just like a few best friends of mine who are studying Medicine and Dentistry in local universities. It's not easy to get those courses.

To those who have read my previous posts, maybe you guys know why I decided to study in local university. Almost one year I have been here and it's not that bad at all. In fact, I am really, really grateful with what I have chosen. No, no, don't get me wrong. I'm not saying that studying abroad has no advantage at all and that you should not go there. Every place has its pros and cons. I just wanna say that it is okay to study here, in Malaysia. 

To be honest, even now, sometimes I still feel a bit sad when seeing good photos taken in front of buildings with great architectures, beautiful scenery, different seasons, ahhh you don't know how much I really love photography and I'm longing of that moment, still waiting for my time to really appreciate the beauty of it! 

A cousin of mine told me that she felt a bit anxious and worry because most of her friends already applied for colleges and kept telling her that they will 'fly' to the United States, something like that. Then I asked her what did she want actually. She said she wanted to take either Medicine or Actuarial Science. Then I told her, no need to worry anything, just ignore them and wait for UPU result. She got 2Bs in her SPM so she couldn't apply for MARA or JPA (Medicine/Actuarial Science). For me, a place to study is important, but the most important thing is what you want actually. If you don't have a definite intention, then you can just go on with the flow, but if you have that one dream that you had since you were a child, then stick to it as long as you can. 

I told you right that sometimes I feel a bit sad when knowing that my friends in overseas can easily travel here and there. Even when they were at the university also seems like they're having a vacation! Haha. To be honest, after 1 year I've been here, I just realised that travelling is the only thing that I couldn't get now, but I have lots of things here to be grateful for. 

I have my parents and family near to me. A fortnight ago, I was homesick. Really, really homesick that made me felt like I don't wanna study in IMU anymore. I told ibu and ayah I wanna go home blablabla and they said if I've got no class then just come home whenever I want. From IMU to Melaka takes only 2 hours in the bus, and LRT station is just behind IMU building. I go back home almost every week, anytime I want. The homesickness I felt last week really broke me down for awhile and as a family oriented person, I could not imagine how myself would be if I were far away from here. But well, maybe in that way I would know how to adapt better and can be more responsible haha.

And I'm surrounded by positive vibes and good people, how can I not be grateful? Alhamdulillah for everything. My friends not only help me academically, but also spiritually. We remind and help each other in every possible way we could. No such thing as 'kau susah kau tanggunglah sorang'. Most of them especially those who are close to me, aren't like that.

Some people say that going overseas makes you meet new people, new cultures, mix yourself with more open-minded people. Yes, that's true. But it doesn't mean you can't get that in Malaysia. Like where I am now, I still have the opportunity to meet new people and know new cultures. I make new friends and mix with open-minded people. Maybe the environment and the feeling of having 'mat salleh in my class' is a bit different haha. 

Food is not a problem. I am a big eater and to have a continuous food supply is a must hehe. Alhamdulillah it's easy to find halal food here in Malaysia, obviously. You do not need to worry about missing your mum's cooking because you can easily go back home whenever you want! Besides, there are a lot of newly opened cafes and restaurants, which means more nice food to be discovered. Malaysia is one of the places that has the best food, okay? ;) 

Studying in local also makes me realised that it is not difficult to find happiness in life. Happiness is around you. You are the one who have to appreciate it. The most important thing is to chase your dream and do what you want. I have a friend who studied engineering for one semester in the United Kingdom, but now she's in a local university, taking Medicine. She said it was good to be there (in UK), but the feeling of doing something she didn't like overwhelmed everything else. And of course, homesickness worsened the condition.

And just now I saw a friend of my, Audi shared something on her FB wall. It was about something that related to Medical students. "25 peratus doktor muda graduan luar negara mengalami tekanan mental." Yes, the education system in Malaysia is quite hard. For example like Medicine in IMU, we have to pass everything; theory and clinical skills since the first year. You will be given only one chance to repeat a year, but if you fail for the second time then they will kick you out (uh oh, that's sound a bit cruel err). But then, InshaaAllah it will make us become stronger to face the real life as a doctor later! 

Ibu and ayah also always tell me, "Belajar apa yang awak suka. Tak kisah mana mana. Nanti akan datang kalau dah kerja ada duit pergi lah mana mana awak nak." 

It's just my humble opinion. Opinion is neither right nor wrong, it is just accepted or not. So here I am to say the same thing again. It is okay to study in Malaysia. 

Assalamualaikum :) 

Apa Yang Seronok Sangat?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

It's Friday and as usual, I'm in Melaka weeeeee. Setiap minggu kalau takde hal memang Dylla akan balik, eventho dengan gigihnya bawa beg (yang ada laptop je) pergi naik LRT Sri Petaling belakang IMU sampai TBS then naik bas balik Melaka. Okay ni lah one of the reasons kenapa Dylla rasa seronok. Life was a bit mess this week, dengan tidur banyak plus takde masa study or in other words memang tak nak study, tak sempat baca before lectures, wuaaaa. Okay lepas update blog ni kena study sesikit so takde lah rasa guilty sangat hehe. 

Oh rasa seronok sebab balik Melaka. And nak tahu tak, Dylla baru je dapat result Assigned Independent Reading (AIR) essay tadi and alhamdulillah dapat A weeeee. Before this time Sem 1 Dylla pakai taram je tulis essay tu and I got grade (rahsia) :p Now rasa macam lagi bersemangat sikit hehe. Tadi Dylla ada clinical session pasal overall history taking (interview simulated patient) termasuk summarisation and chest x ray. The first one hour kitorang kena interview patient. Dylla macam tak suka sikit bila bab history taking ni kekadang sebab Dylla selalu rasa nervous nak mampuih sampai lupa nak tanya apa. And kena relate dengan theory, hmmm tak habis cover lagi respiratory system ni so macam mana nak relate kan.. haha! Anyway, Dylla kena part summarisation haaaa lagi bagus sangat lah tu, last buat time Sem 1 -.- Dylla pun pakai cakap jelah apa yang Dylla tahu and alhamdulillah the doctor said what I did was quite good for Sem 2! Tapi macam susunan je ada silap sikit hehe. 

Time tengah belajar pasal chest x ray blabla tiba tiba ada fire drill. Bijak juga IMU buat fire drill time orang tak ramai sangat pun yang ada kelas haiya. Kan lagi seronok kalau time hari Isnin pagi ke hehehe baru lah rasa fun sikit berlari ramai ramai ke tempat berkumpul haha memang pun IMU ni ayah yang punya. Tetiba teringat time kat SSP dulu ada fire drill tengah malam time tengah tidur. Dylla memang tidur nyenyak habis, kalau betul ada fire at that time memang berkemungkinan besar dah rentung aduhai haha. 

Dalam bas Dylla tengok movie; Shawshank Redemption, which was recommended by my best friend, Tiara. If I'm not mistaken it is at the top of the rank for IMDB rating. Best gilaaaaaaa! Pasal penjara and orang tu try to escape apa semua. Ahhh lately ni Dylla banyak pula tengok movie hmmm study tak nak cis. Okay kena study! Byebye assalamualaikum! :D

Ps; Someone told me that maybe I should write my blog posts in both languages, but I'm so so so sorry sebab Dylla type ikut mood and sometimes kena kejar masa. Macam sekarang ni mood campur campur so bahasa pun campur campur. Anyway thanks for the idea and feedback! I really appreciate it. And terharu as well. So if you guys have anything to say, just tell me okay? I really really wanna hear from you guys, either baik or buruk. Thank you :) 

Pitch Perfect 2

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 


Hey guys guess what?! I already watched Pitch Perfect 2 weehooooo! I'm so excited, even until now haha. It was a random plan. Yeah, I know random spontaneous plan always works. I was selling food for the fundraising with the other committees when suddenly Nisa (randomly) asked us who wants to go watching Pitch Perfect 2. I really wanna watch Pitch Perfect but I didn't know it's just been released today!!!

Others got something else to do. When Nisa went to PBL (my group already had it yesterday), I booked for the movie tickets. TGV cinema doesn't mind if you book even few minutes just before the movie starts. Maybe because today is the first day of this movie so the ticket price was quite expensive (RM20) compared to the usual one. After Nisa finished her PBL, we straightly went to Sunway Pyramid, which is only about 15 minutes from IMU (one of the pros living in KL, minus the traffic jammed and pollution of course) haha. 

We were kinda hungry at that time so we decided to eat at Papa John's first. The salad was sent, then the potato wedges with cheese. Couldn't stand as we're too hungry so we ate what was in front of us first. It was almost 4.10 so we told them to pack the pizza and chicken wings for us. Sharp at 4.10, we hurried to the cinema (with the pizza and chicken wings) and straight away entered the hall! Fuhhh, still with the ads, trailers etc.

While waiting, we finished our chicken wings first. Then, as the movie started, we ate our pizza, ahhhh felt like watching a movie at home! The movie was really really really awesome! We laughed hard from the beginning till the end, siap sampai tertendang kerusi orang depan! Sorry adik adik semua hehe. If you think Pitch Perfect 1 was great, then you should watch this one! I sounded like a promoter hahaha.

Alright, I better start studying now. To be honest, respiratory system almost comes to the end but I haven't started revising everything yet so toodles! Assalamualaikum :D

Mak Cik Jual Kuih Dalam IMU

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Baru je balik dari kelas, nak belajar tak masuk. Rasa nak tidur tapi orang cakap nanti boleh jadi gila, takut pula gila before sempat habis med school haha. Homework banyak nya this week dengan pbl esok, clinic report, reflective writing on clinic visit pasal patient safety, plus nak catch up study lagi, dengan fundraising everyday, kena settlekan homestay okay okay put them all aside first, kita relax dulu. Ye nama pun Ardilla, bab bab relax nombor satu. Lagipun bak kata ibu tak boleh stress nanti belajar tak masuk hehehe :p 

So this week and next week kitorang (Malay Cultural Society) ada buat fundraising untuk our club. Everyday from 9am-2pm except for Friday from 9am-12pm. Dylla jadi project manager dengan kawan Dylla lagi sorang ni, Nisa for this homestay programme in Pahang. Hopefully everything berjalan dengan lancar. Sebab tu buat fundraising so that nanti boleh lah tampung sikit yuran etc. We're so lucky to have them yang pandai baking and masak ni. Nisa semalam bawa brownies, today she brought carrot cake. Tiara pula every day will bring Kek Batik. Marsaid pula bawa his famous banana roll. 

Tet tet will be continued...


Sorry sorry call ibu ayah jap (macam orang kisah haha!). Baru takde kat rumah 2 hari ibu ayah dah tanya balik tak this week, so happy hihihihi. Okay sambung balik pasal tadi. 

Alhamdulillah setakat semalam and today everything went well as we already planned. Even though macam ada lah juga itu ini but alhamdulillah I have a very supportive and hardworking friends especially the high committees. Semalam Dylla and Marsaid takde pagi sebab ada clinic visit until 12 so Nisa, Tiara, Akmal and Daniel lah yang jaga booth all the time, seronok ada gang macam diorang ni! Otak pun sama sama tak betul sangat hahaha.

Anyway, lately Dylla macam jadi pemalas sikit (sure selama ni tak malas? Hehe), tak tahu lah sebab busy and penat or sebab memang tetiba jadi pemalas. Bukan lah pemalas apa cuma selalu sangat rasa penat then tidur haiya. Okay kena ubah attitude! 

Nothing much to say more. Oh, to IMU students, make sure you come to our booth! Just in front of the medical museum. No need to go downstairs to buy breakfast hehe :p Okay lah gtg. Malam nanti kena siapkan pbl and study a bit if sempat. Toodles!

Assalamualaikum. 

Happy Mother's Day, Ibu!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Today's entry is dedicated to Norhalina binti Mohd Nor, siapa lagi kalau bukan makku yang comel lagi cantik lagi comel hehehe. Official gelaran; ibu and ayah. Tapi sometimes panggil ibuku/makku & ayahku/bapaku. Ni semua sebab entah macam mana entah gurau gurau tetiba terpanggil macam tu then terbiasa. Ayah pula kadang kadang buat drama panggil kitorang 'anakku' hahaha, oh god I already miss them. This weekend nak balik lagi tak kira hmmphh! Baru je sampai vista, then terus rasa macam serabut banyak kerja tak siap but end up relax lagi, aiyo Ardilla ni. 

Kalau nak list kan jasa pengorbanan ibu memang tak tahu lah bila nak habis tulis. Dari saat celik mata sampai sekarang wherever I am now. Ibu is my mother, my best friend, my good listener, my bodyguard, my protector, my teacher, my doctor, my everything. Ibu protects us as much as she could. Ibu is my best friend. Semua cerita ibu tahu and Dylla tak pernah sorokkan anything from ibu. Tak seronok kalau ibu tak tahu because who else should I tell my stories, ups and downs if not to my best friend, right? If tak beritahu pun confirm ibu dapat detect something isn't right. Yelah, ibu kan ibu haha! 

Masa Dylla ada lelah (asthma) dulu, ibu lah yang selalu bangun 2-3 pagi bawa minah ni pergi pam sebab semput. Then every time kena asthma, ibu mesti tanya "Rasa sesak nafas tak?" and every time tu juga lah Dylla akan jawab "Tak" padahal sesak nafas lah juga sikit sebab tak nak ibu risau. Ibu kalau risau, satu malam dia tak tidur. 

Have I told you that my ibu is the best listener and advisor I've ever had? Ibu tak pernah jemu bagi nasihat and ajaran. Just tell her anything and she will solve it in a minute right after you tell her.  Pasal food, academic, lifestyle and even pasal boys (zaman kekanak dulu :p). Antara yang Dylla suka which I quoted from ibu; 

"Tak payah kisah apa orang fikir, yang penting kita buat benda betul. Kalau kita duk kisah, kita yang jadi gila."

"Time sihat, makan lah banyak banyak, jangan tak makan nak diet apa semua. Nanti kalau dah sakit orang bagi apple pun kita tak boleh nak makan."

And she's like a personal doctor I tell ya. Cakap je ada masalah apa related to health and haaaa tudia keluar dah semua petua sana sini.

"Makan lah Calcium tu." 

"Nanti ibu belikan santan letak kat kepala." 

"Itu lah awak makan sayur tak nak." 

Ibu sayang kitorang semua sama rata and tak berbelah bagi. She's willing to do anything for us as long as we're happy. Takkan terbalas jasa ibu. Semoga ibu gembira dan berbangga dengan kami, and semoga kami menjadi anak anak yang soleh dan solehah InshaaAllah amin.


Ayah pun macam ibu juga. Ni pasal ibu je dulu, nanti time Father's Day Dylla post pasal ayah (even though hari hari ialah Ibu's and Ayah's Day) hehehe. 

Dah call ibu ayah belum harini? Haaa kalau belum pergi call cepat! Ibu dengan ayah tengah tunggu je mana lah anak diorang tak call lagi ni. Hargailah mereka sementara kita masih berkesempatan. Bila Dylla dah kehilangan datuk, baru lah Dylla rasa macam nak call je hari hari, dengar voicemail suara datuk pun jadi lah. So before terlambat, call lah ibu and ayah setiap hari kalau boleh. Kalau call kawan boleh sampai berjam-jam, takkan call ibu ayah 5 minit pun tak boleh kan? 

P/s: My first photo of ibu in instagram yeay!


Toodles. Assalamualaikum. 

Rumah Terbalik di Melaka

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Kisah semalam di mana 2 gadis yang bersahabat baik bertemu ... 

Haha why so serious. I'm in Melaka right now weeee. Seronok jap sebab Jumaat takde class and clinical session so Dylla balik Khamis. Malam Khamis dah duduk dalam bilik menghadap Harry Potter series, movie marathon hehe. Sambil sambil tu plan dengan Ummi hari esok (Jummat) nak pergi mana. Ummi ajak Dylla tengok tengok Avengers, terus Dylla cakap tak nak. I'm not a movie person, even tv pun Dylla jarang tengok and tak berminat ni apatah lagi movie, unless kalau ada orang yg recommend ke apa (macam orang tua lah Dylla ni -.-) hahaha.

Dylla ambil Ummi around 11.30 then we straight away went to Rumah Terbalik. Galeri ni tak jauh pun dari Mahkota Parade apa semua. Kalau nak cari guna Waze, type je 'Upside Down House' haaa memang straight Waze bawa sampai depan pintu hehe. Masuk je pintu dah nampak dah segala benda terbalik. Kat sini ada beberapa bilik je tak banyak sangat pun; ruang tamu, dapur, bilik tidur budak perempuan, master bedroom and toilet. Nasib lah ada akak akak yang kerja kat situ berlegar-legar so boleh lah Dylla ambil gambar dengan Ummi. 

Nah Dylla belanja sikit gambar hehehe.

Rasa macam pari-pari curi bantal haha

Nak katillllll! 


Kalau lah Dylla boleh panjat siling macam gambar atas ni, haaa nak ambil gambar #Foodylla tak payah berdiri dah, terus je berjalan atas siling haha! Tak ramai orang sangat pun kat Rumah Terbalik ni semalam. So macam cepat lah juga ambil gambar sana sini, siap buat action pelik pelik tapi itu rahsia lah tak boleh tunjuk hehe segan cheq :p

Then lapaq sangat punya pasal plus belum solat, Dylla and Ummi pergi lah Dataran Pahlawan sbb tu je yang paling dekat. Masuk masuk terus pergi Papa John. 


Pizza macam biasa mesti lah sedap nyumnyum! Kitorang order aglio olio spaghetti. The spicy-ness is there a bit tapi tawar and tak banyak :/ Ummi makan takdelah banyak sangat so last last Dylla yang habis kan semua benda hehe perut Dylla kan besar macam lori. 

Then after solat apa semua, kitorang pergi cari Sangkaya. Mengidam dah lama tapi belum dapat dapat juga. Dylla suka sangat sangat kepala tu pasai duk mengidam, ni mengidam untuk cacing dalam perut namanya! Did I just type 'kelapa' aiya okay malas nak ubah hahaha. 

Taraaaaa!

2 ice cream sedang lepak di tepi kolam

Sedappppp! Terasa kelapa nya especially bila tambah kelapa as topping. But signature takde (dalam tempurung) so terpaksa beli yang cup je, boleh lah asal kan boleh dapat rasa ice cream tu kan kan? Then alang-alang dah sampai DP singgah lah atas kat tanah lapang jap nak acah acah photoshoot sikit hehe. Yelah lagipun bukan selalu Dylla nak pakai skirt, ni baru kali ketiga. Yelah pakai skirt ke tak ke, memang takkan ayu. Takut bila pakai skirt, orang cakap tak sesuai (padahal orang tak pernah kisah pun!) hahaha. 



Mana gambar Dylla? Segan pula nak letak kat sini so Dylla letak kat instagram jelah eh hehe. Then singgah Mahkota Parade sebab nak belikan Baskin Robbins untuk ibu Ummi. On the way nak pergi booth BR, tetiba mata Dylla ter'gatal' pula tengok kasut. Masuk Royal Sporting House and straight away went to the Keds section. Keds ye bukan kids. Kaki Dylla besar gedabak tak muat dah nak pakai kids size haha.

Oh my god! New arrival of Taylor Swift for Keds Collection!!! 

Lepas tu duduk situ confused tak tahu nak beli yang mana. Semuaaaa lawa! Dah discuss punya discuss, siap minta opinion ibu and Ica kat rumah sebab tak sure nak beli hitam or putih then Dylla pun beli lah 2 pasang hehehe. 

Ni lah yang Dylla confuse tu

Meow meow

1989!!!

Uuuu so happy wanna cry, dah ambil gambar terus simpan dalam stor kasut. Dylla ni suka beli kasut, tapi nanti pakai 2-3 kali je sebab sayang punya pasal haha. Nanti dah besar boleh lah tunjuk cucu cicit and cakap, "Dulu nenek kumpul kasut kasut ni sebab nenek minat Taylor Swift." Ehhh.

Haha okay toodles! Assalamualaikum :D

Don't Take Someone Else For Granted

Assalamualaikum warahamatullahi wabarakatuh. 

Have you heard a quote that sounds like this before; "Don't take others for granted. We usually don't know what we have until we lose it."

When someone is being good and super nice to you and always be the one who gives up when you guys fight or misunderstand, s/he always apologise first even if the fight isn't because of her/him in the first place, that means s/he is really taking good care of the relationship you guys have. Some people take this for granted especially when you're the only one who fight for everything while the other side doesn't do anything. 

They don't really care or in other words, they hardly feel any guilt or anything and you're the one who always try to mend things up back, as usual. And sometimes they're kinda 'rejecting' your apology even though it's not your fault hundred percent. It's even harder when you're the one who always feel guilty. I have this kind of problem. I tend to feel guilty even in the simple, small petty things which people usually don't care bout it, not to mention greater things than that. Sampai ada orang cakap, "Alaaa benda macam tu tak payah kisah. Buat bodoh je." And I have a friend who has this kind of characteristic, the same as me. Maybe we expect that they would do the same thing, and that's why at the end if it still isn't okay then we're the one who tend to get hurt. 

I once did this to someone. She did the same thing to me. After 5 years of being best friends since in standard 1, we fought when we were in standard 6. We didn't talk to each other for about a month! It's all because of a book that I borrowed from her, but she forgot that I already asked her. It was a big fight, I tell ya. Although we didn't talk to each other, I kinda missed her. I felt a bit lost. Then after a month, we apologised and forgave each other. Both of us wanted to apologise, but because of ego, we did not do that until a peak point where we felt like we had no one to talk about stupid stuffs and share little secrets anymore. The best part is, we're still best friends and she's the best-est friend that I have since standard 1 :)  

So, actually even though you always feel guilty and always be the one who apologises first, it's okay. But if they always pretend like you aren't there in their life, let them be. As long as you don't do any wrong things, then you'll be fine. Plus, apologising and forgiving doesn't lower you down, and apologising doesn't mean you're wrong. 

Here are some ayahs from Al-Quran;



So as a conclusion, don't get tired of apologising and forgiving because it's a noble thing to do. And don't take anyone for granted because if they're not here one day, then you'll feel the lost. 

Assalamualaikum :) 

Cara Mudah Membuat 'Chocolate Jar'

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Baru je balik kelas terus on lappy. Tadi dalam kelas kemain tersengguk -.- Dylla dah berazam nak try update blog setiap hari so that takdelah berhabuk sangat blog ni. So harini Dylla nak ajar macam mana nak buat chocolate jar. Murah, sedap and jimat! Hehe

Bahan-bahan yang diperlukan:
Coklat masakan
Coklat cadbury besar 
Bubble rice

Cara-caranya:
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Masukkan coklat masakan seberapa banyak yang anda nak and letakkan di atas periuk yang ada air tadi. Gunakan teknik 'double boiling', means dua tingkat; Bawah - air and Atas - coklat. So that takde lah coklat tu hangus ke apa.



3.  Bila dah cair semua, masukkan coklat cadbury. And gaul lagi sampai semua memang betul betul cair.



4.  Sambil-sambil tu boleh lah goreng sesikit bubble rice atas kuali kosong (tanpa minyak). Baru lah lagi crispy gituuu.



5.  Gabungkan coklat yang dah cair dengan bubble rice and taraaaa, siap! Sedap dimakan time panas, biar melecur sikit lidah hehe.


Kalau nak menggedik boleh juga isi dalam jar memana then ambil gambar hehe. Oh boleh juga kalau nak tambah oreo or marshmallow ke. 


Kalau biasa saiz jar atas ni RM 5, buat sendiri lagiiii murah. Bubble rice tu satu balang besar baru RM 1.90 and the best part is boleh letak chocolate banyak banyak nyum nyum! So nanti try lah eh hehe bye assalamualaikum! 

Doktor Salah Beri Ubat

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Seronoknyaaaa dah siap AIR (Assigned Independent Reading) Topic for Respiratory System. MashaaAllah susahnya tajuk, Dylla tak balik kampung semata-mata nak duduk rumah siapkan tulis essay ni. Nampak tak betapa gigihnya? Padahal sebab due date lagi 5 hari hehe. Luckily I already slept at nenek's house 2 days ago. 

Anyway, today Dylla nak cerita sikit pasal doktor. "Mu ni takdo life betul asyik cerita pasal doktor doktor doktor." Hm nak buat macam mana dah tu je yang saya belajar kat sekolah tsktsk :/ haha buat drama jap. Last week during CSU (Clinical Skills Unit) session, my groupmates and I had to clerk 2 respiratory cases. After interviewing our second simulated patient, one of the points in history of presenting illness, patient tu cakap dia dah pergi jumpa 3 doktor tapi semua ubat tak berkesan. So doctor perempuan yang conduct my group pun tanya kitorang kenapa ubat tak berkesan. Few of my groupmates beritahu lah yang doktor salah bagi ubat. Then doktor tu terus cakap yang kita tak boleh assume sesuka hati macam tu lebih lebih lagi if kita takde in that situation. Maybe patient tu yang tak beritahu semua symptoms yang dia kena. Maybe juga time tu baru lagi so all of the 3 doctors assumed that the disease was not that serious. Besides, doctors are human being too, they aren't perfect. 

Tetiba Dylla teringat ada satu kali ni Dylla pergi doktor sebab ada masalah hormon something like that. The real doctor of the clinic takde so another doctor replaced her on that day. Check punya check dia prescribed kan pil perancang untuk Dylla, and guess what? That time Dylla baru je tingkatan 1 ke 2 haha! Ibu macam pelik so ibu tanya lah pharmacist yang ada kat kaunter tu then the pharmacist called the real doctor of that clinic. Doctor Datin tu told the pharmacist to give me ubat apa entah, phew. Bila Dylla belajar sekarang, baru Dylla tahu pil perancang tak boleh diambil sesuka hati sebab boleh jadi faktor dapat darah tinggi. Takpelah, benda dah lepas. Doctor tu maybe tengah sibuk kot jadi he didn't aware yang dia ter prescribe pil perancang untuk budak 13 tahun, tapi lawak sikit lah hehe. 

So from these 2 stories, apa yang nak Dylla katakan ialah; Firstly, sentiasa bersangka baik terhadap orang lain, terutamanya our own friends and colleagues. Walau apa pun yang jadi, tak rugi kalau kita bersangka baik. Contoh, kalau tetiba ada orang potong kereta kita dari belakang and kita terkejut. Bersangka baik lah maybe orang tu rushing nak pergi hospital sebab isteri nak bersalin ke. Ni apa yang Dylla selalu buat lah haha. Daripada kita duk emo mengamuk cakap benda tak elok baik kita fikir benda benda positif haaa senang hati otak pun tak serabut hehe.

And secondly, if kita sakit and then rasa ragu-ragu dengan ubat yang doktor bagi, or maybe ubat yang kita makan tak jadikan kita baik, kita boleh rujuk pada doktor lain. Sebagai seorang patient, kita pun memainkan peranan yang penting. Jangan segan silu meluahkan apa yang kita hadapi kepada doktor, sebab kadang-kadang benda yang kita ingatkan remeh temeh sebenarnya penting! 

Okay I better stop here. Oh later on I wanna share a recipe! 

Assalamualaikum guys! :)