Pecut Jangan Tak Pecut

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Pecutan akhir final exam vroom! Tick tock tick tock. Laju pula masa ni berlalu, tak sempat habis 1 lecture note tengok tengok sejam dah berlalu hmm. Tetiba teringat cerita Doraemon masa kekecik dulu. Ada one part ni pasal ‘Roti Ingatan’ ke apa entah tajuk dia. Nobita ni kan jenis pemalas and bila exam je selalu dapat 0 so ada one day ni Doraemon kasi this kind of roti to him. Cara nak guna roti ni senang je— tekap kat buku nota and makan haa lepas tu tanya jelah apa apa from those notes confirm boleh jawab. Seronok juga kalau ada roti macam tu tak payah study tergolek golek, makan je roti haha! Dream on Dylla -.-

My batch mates semua memang struggle habis-habisan, in a more simple word to describe— kiasu. Dylla pun try juga nak kiasu macam zaman high school dulu tapi don’t know why nowadays Dylla selalu rasa ‘Takpe, life bukannya study semata-mata sampai tak boleh buat benda lain’. Not sure whether it's right or wrong to think that way. Tadi penat study Dylla pergi duk melayan Luqman tengok cerita Upin Ipin jap haha but after tu sambung lah study balik hehe. 

Insecure lah juga tengok semua orang pergi IMU study dalam library while me.. study dengan relax sambil terbaring depan laptop. Seronok study kat rumah sambil baring ni tapi satu je benda tak seronok hmm bila mengatuk tak sedar bila tertidur haha. Dylla plan konon nak balik Selasa haritu tapi memikirkan takde orang lain kat rumah Vista plus susah nak cari makanan apa semua so plan tergendala lah sampai harini. Esok baru Dylla balik KL. Somehow Dylla bersyukur sangat ada orang sekeliling yang really supportive. Ada tu memang siap kasi semangat untuk Dylla study kat rumah :p Yelah tak semestinya study kat rumah tak boleh study kan, depends on orang *sedapkan hati*. 

“Nanti kalau awak duduk vista sengsorang lagi susah, ibu susah hati. Duduk rumah kan bagus, ada makanan semua.” -Ibu

“Ala balik esok jelah. Duduk rumah lagi sehari.” -Ayah

“Alaaa you dah banyak study dah. InshaaAllah sekarang ni tinggal nak refresh je. Nanti time exam keluarlah semua.” 

“It’s okay. Follow your own pace. You’ll pull through I know. Takyah ikut sangat diorang.” 

“Kalau saya, saya buat benda yang bahagiakan saya. Saya rasa duduk study kat rumah lagi bahagia, tu pasal saya balik.”

As a conclusion, bab bab study ni— one person is not the same as another person. Ada orang study dengar lagu, ada orang study tempat sunyi. Ada orang kena study sorang sorang, ada orang kena study berkumpulan. Ada orang baca laju dah ingat, ada orang kena baca 3-4 kali baru ingat. 

Masing-masing ada cara tersendiri. So tak payah nak rasa insecure ke apa if kita tak study macam orang lain. Yang penting, kita pun usaha sama macam orang lain. Apa pun result yang kita dapat, kita terima, InshaaAllah tu yang terbaik untuk kita. 

Doakan Dylla nak exam Isnin Selasa ni! Hehe. Assalamualaikum! :D 

Relationship Goals

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Define goal.

goal
/ɡōl/
2. the object of a person's ambition or effort; an aim or desired result.

A few photos of a guy bought a lot of pretty-and-expensive stuffs for his girlfriend become a viral and teenagers, especially girls start to consider meeting that kind of guy as a relationship goal. As in the definition above, yes a goal is an aim. But how can you make your desire to have a boyfriend like that as a 'relationship' goal, hm well it sounds more like an individual goal to me. 

I'm not going to comment anything about the couple. I just wanna express my feelings and toss my opinions about those girls who seem to have a never-ending list of relationship goals. I don't really have the privilege to talk bout this as I'm still not married and usually people use this 'relationship goals' term for couples who have officially become husband and wife, but still, an opinion won't cause any harm, would it? It's okay to speak your mind, as long as you hurt no one.

This world is neither a dream, nor a fantasy, where a perfectly perfect prince is gonna come here someday and give whatever we want.

Girls, stop dreaming about a guy who will give every single thing your heart wishes for and listing nonsense relationship goals. No one is perfectly perfect and to put a certain standard on others is unfair. One person is not the same as another person.

Social media networks are a place where people tend to expose the good part of their lives, and hide the bad ones. Don't be easily fooled by the happiness we see outside and when we start to compare with our own lives.. that's how the negative thoughts start to conquer our minds.

As I already mentioned, relationship goals are agreed by two people, instead of only one who writes down every single thing that s/he wants to achieve in a relationship. If only one sided, then it's a demand. Let's cut this out and straight to the point.

Life goals before relationship goals.

Set your priorities. Instead of focusing to have a perfect guy with big biceps and prominent veins who can give whatever you want, focus on your life first. Do not ever think of having a rich husband so that you don't have to work blabla. No, that's not how life works. To all girls out there, stop dreaming 24/7, start studying/working hard and be independent. The future is unpredictable, so always prepare for the worst.

Again, priorities first.

A Lie I Told Myself

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

1 month ago.. 

"Okay tahun ni kita nak raya sehari je. Exam seminggu lepas raya wuaaa. So raya kedua kita stay rumah je tau."

5 days ago..

"Eh eh baru kita sedar baju raya kita tahun ni ada 4 cuma satu tak sempat jahit. Tapi tak kira raya tahun ni wajib sehari juga." 

Today..

"Ke laut betul konon raya sehari je." 

Cakap bagai nak rak raya sehari je konon sebab nak study, last last raya ke 4 baru sedar exam lagi 6 hari. Don't know whether should cry or laugh haha. This year is the second year we celebrate raya without datuk. Still terasa lagi kehilangan datuk. Rasa macam baru semalam datuk pasangkan pelita malam raya and suruh semua anak menantu alih kereta sebab cucu cucu nak main bunga api. Semua nampak je gembira, deep inside I know each one of us teringatkan datuk. Even nenek pun time paklong and mak uda sibuk sibuk cari lilin nenek cakap, "Kalau baba ada lagi ni dia dah siapkan pelita lilin apa semua." Sedihnya.

Marilah kita ambil masa seminit untuk sedekahkan Al Fatihah kepada mereka yang telah pergi. 
Al-Fatihah. 

Okay meh Dylla cerita sikit apa yang jadi 3-4 raya ni. Haaa ye Dylla bercerita lah puas puas. After this make sure you study, okay?! *Marah diri sendiri 

Raya Pertama
Biasa raya first balik kampung belah ibu dulu but tetiba this year Ica ni haa ada idea bernas. Kampung dua dua kat Melaka, ada lah dalam 15 minit tu pasai tak payah pening gaduh nak balik kampung mana dulu haha. Usually pagi rumah nekmon (kampung belah ayah) yang ramai datang and rumah nenek ramai datang petang. So this year kitorang cadangkan kat ibu ayah supaya pergi rumah nekmon pagi and rumah nenek petang. Haaa menjadi. Tujuan asal sebab nanti takde lah terlepas duit raya hahaha MashaaAllah perangai. Untung tak kerja lagi, kat dua dua kampung ada konsep 'Makin besar, makin banyak duit raya' hehe alhamdulillah rezeki :p 

Raya Kedua
Siang duduk mereput dalam bilik kat kampung sebab ramai family datang, keluar untuk cuci pinggan mangkuk je. Malam baru pi beraya rumah paklong, makngah and cik. 

Raya Ketiga
Open house yeayerzzz. Segan jap time ibu tolong letakkan nasi macam sikit tau so Dylla dengan cepat terus cakap "Ibu tambahkan lagi." Almaklumlah big eater big stomach kan mana cukup nasi seciput. Pak cik apa entah nama Dylla lupa (tuan rumah) ternampak so dari jauh dia cakap, "Ohh makan sikit je ke." (Maybe dia assumed perempuan biasalah mana makan banyak). Then Dylla cakap bukan kurangkan tapi tambah haaa tergelak ibu and dia. Ya ampun, segannnnn! Tapi takpe, asalkan perut kenyang baru lah senang hati hehehe.

Overall Dylla suka raya this year because still dapat duit and more than the kids! Hehehehe *evil grin* Nah belanja gambar raya satu! More photos in my instagram :)

Top row; Aiman, Ibu, Ayah
Below; Ica, Me

Thought of uploading more photos but then hmmmm cannot airdrop from phone plus too lazy to find other alternatives krik krik hehe so till here guys. Assalamualaikum! 

The Rewang Project

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

This post should be posted last Wednesday, but because ada yang melopong sana sini post tak lengkap terpaksa lah postpone dulu. Busy sikit Isnin ni start exam tsk tsk cuak jap sampai rasa tak nak buat apa apa haha perangai -.- 

Last Wednesday, MCS (Malay Cultural Society) organised an iftar in IMU and this event is called 'The Rewang Project'. Kenapa 'The Rewang Project'? Tahu tak rewang tu apa? Dylla pun baru tahu actually aiyo hehe. Rewang tu maksudnya gotong-royong. Usually orang panggil rewang ni utuk kenduri kahwin or kenduri apa apa, mak mak masak kat belakang, yang lelaki pula siapkan khemah apa semua haaa itu lah rewang. Budak budak sekarang mana tahu rewang, panggil catering je. Tetiba rindu pula zaman dedulu when I was a kid, time mak sedara kahwin apa semua mesti ramai ramai masak kat belakang rumah datuk sama-sama, duduk borak-borak sambil masak. Tapi Dylla time tu main kejar kejar keliling khemah jelah hehe. 

Pukul 2 right after mock OSPE (exam percubaan), Tiara, Nisa and Dylla terus pergi Endah Parade to buy some things. Sampai sampai IMU je, budak lelaki dah get ready nak masak. Yes, diorang yang masak semua benda, included the bubur lambuk! Ketua Chef; Din. Gas pula habis. Memang ringan gila Dylla angkat sebelah tangan je, ye memang nampak lah ringan tu kan. So the three of us and Din pun pergi lah Vista C ambil gas. Dylla tolong sekali kot angkat gas 14kg tu fuhh timbul muscle haha. Tapi memula je angkat dua tangan, lepas tu dah jauh sikit Dylla guling kan senget je hehe. Dah biasa dari kecik memang membesar dengan tong gas, takkan angkat gas pun tak boleh kan? Hehe. 

Then Dylla and Nisa susun meja kerusi, while Tiara and Dayah pula pergi settle kan pinggan mangkuk apa semua. Bayangkan 2 perempuan susun meja kerusi.. dah takde dah nak ayu ayu ke apa dah memang macam lelaki dah buat kerja, biar lah orang nak cakap perempuan ni macam lelaki ke apa, yang penting kerja siap haha! Macam frust a bit because some people yang dah kasi nama for this event didn't turn up on that day tapi because ni volunteer kan so nak buat macam mana. We could not force anyone, or else this volunteering work becomes a forcing work. 

After dah settlekan everything we went back to my house in Vista and got ourselves ready. Sampai sampai je ramai dah iftar dulu. Sedapnyaaaa Din masak tak tipu! Tercabar nya eden.. hmmm to cook for a bunch group of people is not an easy task. After the event, Dylla, Tiara and Nisa with the guys stayed back to clean up everything. Sambil tu Din siapkan badak berendam because time event santan habis. This was my first time eating badak berendam and I must say I really like it! Cukup manis nyumnyum. Nak kemas semua fuhh to be honest more difficult than preparing for the event. Bubur lambuk ada extra so Dylla and Tiara tolong cedokkan masuk dalam plastik, sampai naik terkehel tangan haha. Luckily those guys were really helpful! 

Nah belanja gambar sikit, selfie je mampu. Sibuk sangat time event tak sempat ambil gambar haha main je!


Tiara and Nisa busy cari apa entah haha

Learned a lot of things but I shall keep it to myself as this is not a reflective essay though hehe. Thank you those who spent your time just to help us making this event a success, especially yang nak exam hari esok and minggu depan. Nak exam bukan bermaksud kita kena study 24/7 sampai tak libatkan diri dengan orang lain. If kita korbankan masa study sikit semata-mata nak tolong buat sesuatu yang baik, InshaaAllah tak rugi pun masa tu. Semoga Allah permudahkan segala urusan sesiapa yang bantu kami pada hari itu and those who are gonna sit for the exam. Amin. This is just a humble reminder from me. Tapi Alhamdulillah semua bagi kerjasama. Ramai je yang nak tolong cuma kitorang yang cakap tak payah hehe. 

Panjang pula Ardilla ni bebel harini haha. Okay lah nak sambung study. Isnin ni start exam. Doakan Dylla eh! Thank you semua! Assalamualaikum :)

Ibadah Bagi Wanita Haid Pada 10 Malam Terakhir Ramadhan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

"Alaaa kenapa lah tak boleh solat pula 10 malam terakhir ni. Frust nya tak boleh puasa, solat terawih apa semua." 

Antara perkara yang sering diujar oleh perempuan yang uzur, atau dalam kata lebih mudah datang haid aka 'period'. Terlebih dahulu bagi sesiapa yang sedang menghadapi masalah ini, jangan lah berasa sedih dan menyalahkan diri sendiri ke apa. Redha. Today Dylla nak share beberapa cadangan yang Dylla dapat daripada satu artikel. (Dah mohon kebenaran untuk share dah hehe). And bukannya bermaksud kita tak boleh bangun malam seperti orang lain juga :)

1.   Membaca / Mendengar ayat-ayat Al-Quran tanpa memegang mushaf Al-Quran. Terdapat khilaf mengenai perkara ini. Jadi jika tidak yakin atau rasa serba salah, maka buat lah yang selainnya sahaja.

2.   Melihat terjemahan ayat-ayat Al-Quran dan menghayatinya.

3.   Dzikrullah seperti tasbih, tahmid dan tahlil.

4.   Memohon keampunan daripada Allah swt dan banyakkan beristighfar. 

5.   Perbanyakkan doa.

6.   Berselawat ke atas Nabi.

7.   Muhasabah diri. 

8.   Membaca buku-buku agama. 

9.   Menghadiri majlis-majlis ilmu.

10. Menjaga lidah dari dosa.

11. Memberi nasihat, amar ma'ruf nahi munkar.

12. Sediakan juadah bersahur dan berbuka puasa.

13. Infaq / Bersedekah / Membantu orang yang susah dan dalam kesusahan.

14. Sebarluas ucapan salam. Memberi salam setiap kali bertemu dengan orang lain. 

15. Menahan diri dari menyebarkan serta melakukan perkara-perkara yang tidak berfaedah. 

Dan banyak lagi perkara-perkara baik yang boleh dilakukan bagi wanita yang tidak mampu dan tidak boleh menunaikan ibadah puasa dan solat terawih. 

Okay lah, semoga blog post ini memberi manfaat. Assalamualaikum :) 

Foodylla @ Steamboat Buffet at Maeps Bistro

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Study week tinggal lagi seminggu then final year exam! (@£$%^&*aksdnl@^*&^$@*&$e!!!) Ye bahasa apa tu ye Ardilla haha. Alhamdulillah so far so good, and Dylla dah buat an experiment on myself. Kajian menunjukkan Ardilla lagi tekun study di rumah, ye di Melaka berbanding di rumah Vista atau Library di IMU. Maybe sebab nak berbuka and sahur tak payah susah payah fikir makan apa kot hehe. Okay let's jump directly to today's topic. 

Dylla nak story pasal berbuka kat MAEPS Bistro. Few days ago, Dylla and Sobri pergi library. Yelah before enjoy makan kena lah study dulu ye! Jangan nak mengelat! Hehe. Sobri and I pergi Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam. Amboi jauh kemain. Kononnya lepas study kat library nak singgah lah area Shah Alam cari baju raya. Kononnya. 

Peneman study tengah tengok movie

Nak pergi area Seksyen 7 tapi boleh pergi sekejap je bcs takut nanti nak balik KL jam, so terpaksa lah batalkan niat nak cari baju raya. From Shah Alam we went to IOI Mall Putrajaya sebab nak solat apa semua dulu. Then baru lah gerak pergi MAEPS Bistro ni. Tak jauh pun, ada lah dalam few minutes je from IOI Mall. 

Book dulu apa semua then keluar jap untuk solat Asar. Harga not bad lah for big eaters like us. RM99.80 for 2 people. Okay lah juga kan? Around 6.30pm baru lah kitorang datang balik. Belum pukul 7 mata Sobri dah melilau sana sini tengok food, esp his fav kambing bakar hahaha. Sharp at 7 haaa laju je dia ni pi beratur ambil kambing bakar. Dylla tak suka kambing so Dylla pun pergi lah ambil benda benda lain. 


Ada orang tengah rebus segala benda

Taraaaaa!



Macam macam ado. Banyak booth ada kat sini. Kami ambil kambing bakaq, seafood memang banyak si Sobri ni cekup berpinggan pinggan dengan ketam udang pepahat(?) etc, sate, nasi & udang & sayur pucuk masak lemak, rojak buah, char kuey teow, abc cendol mmmmm dapppp! Ambil banyak padahal makan 2 orang je haha but dont worry alhamdulillah habis semua! Dua dua perut besaq confirm boleh habis hehe. Dylla cecepat pergi solat Maghrib dulu sebab biasa lah perempuan kan nanti confirm bila ramai nak tengok cermin pun tak nampak then end up pakai tudung senget sebab malas dah nak tengok cermin haha. Surau pun ada disediakan kat situ and quite selesa lah walaupun tak besar sangat sebab tempat ambil wuduk pun ada dalam tu juga :) 

Nah ni poster buffet tu and peta ke sana. Alaa tapi nak senang pi guna Waze, search je MAEPS Serdang.



Overall Alhamdulillah puas hati lah juga hehe dapat makan banyak. Semua nya sedap! Kecuali sup and tomyam kurang rasa sikit, maybe sebab Sobri dah tuang segala benda terus kot so rasa cam sup seafood pun ada haha. But kitorang makan dengan sos je pun dah sedap nyumnyum! Oh lagi satu, tak payah risau sangat pasal parking sebab kat atas bukit ada banyak parking so InshaaAllah senang je nak dapat hehe.

Dua dua pipi macam dah nak meletup dah hahaha. But sokay, kenyang perut suka hati lalala~ Time bulan puasa ni rasa macam makin mengembang pula pipi hmmm kenapa tu haha okay lah bye nak sambung study. Assalamualaikum!