DON'T CLICK THIS :p

Wednesday, March 25, 2015

SERONOKNYA BELAJAR MEDIC!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Today was a tiring day and I am extremely exhausted right now, hehe saja nak acah penat melampau. Tajuk seronok tapi first ayat penat, kontra sangat ye tu Dylla haha. I had 4 lectures and a medical museum session (MMS). Tomorrow I have Pbl ONLY because clinical group 1 will be having their first clinic visit. Tbh I can't wait for my turn! Boleh jumpa patients betul and clerk case puas puas weeeee. Kena betul betul mahir history taking, apa nak tanya semua before pergi sana. Currently we're having Cardiovascular System (CVS) Module so everything we learn is related to CVS including MMS, PBL, clinical session etc. 

Bila dah start module by systems ni baru rasa macam wahhh medic ni seronok rupanya haha. First time I fall in love with Medic. I look forward for every lectures, MMSs, PBLs and even clinical sessions! Rasa macam excited every time going to classes, hahaha tudia budak skema. My late grandfather who I love the most had heart problems. Somehow learning cardiovascular system not only makes myself feel closer to Allah swt, but also to my grandfather. Bila belajar pasal jantung, how the blood flows, how does it functions, how does it beats, selalu terfikir "Subhanallah, hebatnya ciptaan Allah. Macam mana darah ni tahu je nak kemana." And bila masuk bab penyakit, macam mana boleh kena myocardial infarction (haipp, no medical jargon here! Hehe sorry), heart attack, jantung tersumbat, sakit dada, selalu pula teringat datuk. "Ohh macam ni lah datuk rasa sakit dada.." "Time ni lah maybe datuk kena sudden cardiac death so ada masa 1 hour je." "Ohh haah datuk pernah buat bypass." 

Almost every single time when learning bout heart reminds me of datuk. Even time belajar ECG (Electrocardiogram; yang ada tajam tajam, kalau orang tu meninggal jadi straight) tadi pun terfikir alaa time dulu datuk kat Red Zone (zon dalam hospital untuk orang yang paling kritikal) tak belajar lagi so tak faham, kan best kalau dah belajar. Time clinical pun teringat datuk. During clinical session we learned on how to detect heart problems by physical examination. Tak accurate sangat but berguna juga. Then terfikir "Kalau datuk ada lagi boleh suruh datuk jadi patient, seronok ni sebab boleh tahu betul betul." Looks like I really miss datuk haha sorry :') 

Anyway tadi time dalam kelas mengantuk gila gila dah macam roller coaster dah kepala. Nasib lah dah baca sikit sikit before class so takde lah blur sangat. Then tetiba before habis class yang last, Dylla cakap kat Sanaa, "Eh eh dah lama kan heart kita pump blood." Then Sanaa replied, "Haah tak pernah dia rest." Hmmm betul juga kan? Lama dah jantung kita pump blood. Macam Dylla dah 21 tahun kot jantung tak pernah berhenti bekerja! Aww rasa sayang terlebih pula kat jantung hehe. So kalau sayang, kena lah jaga elok elok. Macam mana nak jaga elok elok? Kena exercise, makan makanan yang sihat and yang paling penting.. jangan merokok! Kalau rasa macam sedih kita takde itu takde ini, ingat lah kita still ada heart yang beats for us every single 0.8s (normal). Don't simply give your heart fully to anyone because s/he can break it less than our heart beats. Hehehe okay till here tata! 

Semoga semangat Dylla begini sehingga tamat Semester 10, amin!


Ps: Dylla nak minta maaf kepada pemenang cabutan bertuah sebab Dylla belum ada kesempatan untuk post hadiah. Nanti InshaaAllah bila Dylla free, Dylla post okay. Thank you :) 


Tuesday, March 24, 2015

BIG BOWL ICE, BATU BERENDAM MELAKA

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
First of all I would like to apologise for being ver busy lately! I couldn't even spend some time to update my blog ugh. Nampak tak betapa hardworking nya? Padahal report tak siap and manual cssc tak baca haha. So today as I already promised in my instagram, I'm gonna post about Big Bowl Ice. Dah lama dah nak post pasal ni tinggal jari je malas sangat nak type.

So basically everything is about ice. There are 2 types of ice available which are shaved ice and snow ice. The difference is snow ice has many flavours such as chocolate, matcha (green tea if I'm not mistaken), milk and caramel.

Plus, kat sini ada banyak size! Ummi and I chose the normal one. Ada bowl 25x! Kalau beli yang tu untuk sorang pehh boleh makan seminggu haha. Ada sesetengah datang sini reramai then makan yang bowl besar gila tu together.

Taraaa!

Snow ice chocolate with peanut and chocolate syrup

Snow ice chocolate with banana and chocolate syrup

Top left; Shaved ice, fruits and ice cream
Top right; Snow ice caramel with ice cream
Bottom; Snow ice chocolate with banana and choc syrup


Gambar curi from Mr Google

Gambar curi from Mr Google juga

Oh price for bowl yg kecik biasa tu around RM6-9 kot, haha semenjak dah 21 ni dah macam orang tua cepat lupa. I recommend the banana and chocolate! Sedap gilaaaaaaa! Nothing will go wrong with banana and chocolate. I wasn't really favour yang ada fruits banyak banyak tu bcs during my time fruits tu mostly tak manis :( dah lah Dylla ni sweet tooth.

Location:
No 1, Jalan MP 3, Taman Merdeka Permai, Batu Berendam, 75350 Batu Berendam, Melaka 

Contact no:
06-335 2276 

Opening hours:
11:15 am – 12:00 am

Ratings:
Taste: 8/10
Price: 8/10

Moh lah datang Melaka then pergi Big Bowl Ice haha datang Melaka semata-mata nak pergi sini also can hehe. 


Monday, March 16, 2015

SANGAP BERJANGKIT (CONTAGIOUS YAWNING)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

What a tiring day~~~ Tak suka kelas pukul 8, tak suka juga kelas sampai lewat petang. Memang pun ayah ada share dengan IMU, banyak sangat complain haha. I had 4 lectures just now wuaaaa. But luckily the first 2 lectures (9.15-10.15 & 10.30-11.30) were only briefings about CVS module and the so-called new revised assessment. IMU changed their system, for real. And as usual, batch Dylla memang selalu jadi either 'tikus putih' or first timer. Kalau before this medical students kena pass Sem 2, 4 and 5, but batch Dylla, the only batch yang kena pass Sem 2, 3 and 5. Batch after Dylla kena pass Sem 3 and 5 je. This is more complicated than the most complicated relationship in the world, haha okay saja je exaggerate. Takpe takpe ada hikmah. "InshaaAllah bila graduate, kita lah graduates yang paling tough from IMU." Kata-kata nak legakan hati konon haha. 

By the way dalam kelas petang tadi, Dylla tak habis-habis sangap. Ehhh jangan fikir maksud lain -..- Haha orang Melaka and Johor kebanyakkannya panggil menguap tu sangap haha. Dulu ada one time kat sekolah (I studied in secondary school in Selangor), Dylla cakap lah kat kawan Dylla, "Kau ni jangan lah sangap, nanti aku sangap jugak." Then kawan Dylla semua terkejut sbb bagi diorang sangap tu bawa maksud lain hahaha. Certain people cakap menguap tu boleh 'berjangkit'. Betul ke eh? Aippp! Tutup mulut tu. Takkan baru start baca dah menguap kot hehe.



First thing first, kenapa kita menguap? Nak tangkap lalat guna mulut ke? 
Dia rasa lawak tanya orang nak tangkap lalat guna mulut ke *perli diri sendiri* haha. Orang biasa cakap kita menguap sebab tak cukup oxygen (O2). Yes it's true. The act of opening your mouth wide allows as much as possible air to be taken in. Bila kita menguap, udara masuk penuhkan paru-paru kita and sedikit daripadanya dihembus keluar. So lagi banyak lah oxygen yang masuk. Sometimes kita menguap bila letih or bosan. Oh, and kita menguap bila dalam kelas, hmm padahal nak kata tak cukup tidur cukup je haha. Menguap ni sebenarnya involuntary action, iaitu dalam keadaan yang kita tak control. Memang lah boleh control tp usually kita menguap je bila kita nak, kekadang tak sedar pun kan? Haa itu lah maknanya involuntary. 

Macam mana menguap boleh berjangkit? 
While scientists still don't really understand about this phenomenon, ada banyak hypothesis which are currently still being researched. Menarik kan? Menguap pun orang buat research, tak terfikir pun before this. Dylla biasa tahu menguap sebab mengantuk je haha. 

So here are some of the hypothesis:

1.  Fixed action pattern. 
Contagious yawn is controlled by a specific stimulus. Dalam part ni, diorang cakap menguap berjangkit ni ala ala macam "reflex action", which means sorang menguap akan menyebabkan orang yang berdekatan menguap juga. Macam dominos gitu. Susun banyak banyak, tolak satu je tapi yang lain jatuh juga. Bila dah start menguap, kena juga habiskan. Do you think you can stop yourself while you're yawning? Usually impossible, rasa kena juga habiskan menguap, baru puas haha.

2.  Non Conscious Mimicry ("The Chameleon Effect")
Chameleon in bm is sesumpah. Kadangkala kita imitate or tiru perbuatan orang lain secara tidak sengaja. People tend to mimic each other posture and behaviour. Contohnya macam time tengah duduk. Bila orang yg tengah duduk hadapan kita silang kaki, kita pun secara tidak langsung terikut. Scientists believe that chameleon effect ni may be possible because of kewujudan "mirror neuron". Mirror neuron is a type of brain cell yang menyebabkan kita buat benda yang sama bila kita tengok orang lain buat benda tu. Mirror neuron usually penting untuk pembelajaran so that kita boleh belajar and ikut dengan tepat. Kalau cikgu ajar ABC, kita pun ikut ABC, takde lah tetiba 123 pula. Haaa panjang betul explanation, senang cerita tiru gaya orang lain secara tidak sengaja lah hehe. 

3.  Empathy
Empathy, empathy, empathy. Kalau time clinical session, doctors semua tak habis habis suruh tonjolkan empathy betul betul. Empathy tak sama tau dengan sympathy. Dylla pun selalu tersilap dulu. Empathy ni actually is an ability to put yourself in someone else's shoes and partake (ambil bahagian) in their emotion. Dylla tak berapa faham kaitan empathy dengan menguap. Diorang cakap usually contagious yawning ni berlaku sesama kawan and jarang between strangers. Maybe maksudnya kalau kawan menguap sebab mengantuk then kita pun menguap sbb kita try faham dia (eleh cakap jelah mu ngantuk jugak kehkeh). Tapi logik juga kan? Sebab tu dengan strangers jarang. Yelah kalau stranger menguap 10 kali then tetiba kita menguap 10 kali juga nanti takut dilabel psychotic copycat pula hahaha. And contagious yawning ni juga start berlaku dari umur 4 5 tahun ke atas, bila budak dah start boleh fikir bout others' emotions. 

Hmmm menarik juga. Tak sangka the whole entry is about sangap, eh silap I meant menguap hehe. But ni semua hypothesis je, diorang pun still buat research. So nanti bila tetiba menguap, fikir lah apa yg menyebabkan menguap. Orang dekat dengan kita ada yang menguap? Atau kita terfikir pasal menguap? Anda mungkin menjadi saintis yang seterusnya hehe.

Till here tata! 


You may also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...