Cara Membuat Gam Kanji

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Apa lagi gam paling murah dan jimat selain gam kanji haaa. Tetiba teringat time sekolah rendah cikgu ajar buat gam kanji then ibu buatkan hehe. Buat satu mangkuk then guna banyak banyak. Dulu ada 'Art Attack', channel yang buat arts and creative stuffs. Nak beli pva glue takut membazir so buat lah gam kanji then tak jadi arts sebab gam kanji and pva glue tak sama hahaha.

Here's how you can do it!

Barang-barang yang diperlukan ialah:
4 sudu besar tepung ubi kayu / tepung kanji
500ml air

Cara-caranya mudah sangat!
1.  Campur je tepung dan air.
2.  Gaul sehingga sebati.
3.  Panaskan di atas api sehingga menjadi pekat. Make sure sentiasa kacau supaya tidak berketul.

Taraaa siap!
But jangan lah guna terus, panas dik oi hehe.
Let it to cool down first before using it.

Selamat mencuba!

Credit to Mr. Google

P/s: Dylla ni dah kenapa tetiba ajar buat gam kanji *jeling* haha

13 comments

  1. Dulu masa sekolah rendah, nak buat art bawa gam kanji dr rumah :)

    ReplyDelete
  2. tq bg resepi buat gam ni. anak la balik dr sekolah nk suruh buatkan gam kanji. ktnya, cg suruh buat mangkuk dr srt khabar. seyes, zaman sekolah akak xpernah menceburkn diri dlm art world ni, sekadar mewarna dan melukis org lidi adalah...hehe

    ReplyDelete
  3. Hehe..berguna untuk saya..dulu emak yg buatkan..

    ReplyDelete
  4. Mula2 pandang (tanpa bca tajuk) igtkn mknan terknal kt sabah.. mcm ni jgk rupanya.. ambuyat kalau xsilap.. anyway gam kanji ni xtahan lama.. akk dlu2 buat smggu mcm tu berbau mcm masam dah.. tpi bgus utk buat topeng.. firm je topeng guna suratkhabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah biasa saya pun kalau buat pakai sehari dua je

      Delete