Waspadalah Terhadap Kerinduan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Here is just an entry to share what I've read. 

Hati-hatilah anda terhadap perasaan rindu, sebab ia boleh menimbulkan kecemasan dan kesedihan yang berlanjutan. Termasuk kebahagiaan seorang muslim adalah jauh dari ratapan para penyair, ungkapan kesedihan mereka, ungkapan kerinduan mereka, dan jauh dari pengaduan mereka atas putusnya, terjalinnya, atau terkandasnya hubungan mereka dengan kekasih mereka; sebab semua itu termasuk penyebab kegelisahan hati. 

"Pernahkah kalian memperhatikan orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmuNya dan mengunci mati pendengaran dan hatinya serta meletakkan tutup pada penglihatannya (sehingga dia buta terhadap kebenaran)..." 
[Al-Jaatsiyah:23]

Seandainya rongga dada seseorang diliputi taqwa dan zikir, dan jiwanya adalah jiwa yang dekat kepada Tuhannya, nescaya ia akan sampai pada kebenaran, akan mengetahui dalil, akan mendapatkan petunjuk, dan akan menempuh jalan yang lurus. 

"Jika kamu ditimpa suatu godaan dari syaitan, maka mohonkanlah perlindungan kepada Allah..." 
[Al-A'raf:200]

"Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, jika mereka ditimpa oleh godaan syaitan, maka mereka akan ingat kepada Allah dan ketika itu juga mereka menyedari kesalahan-kesalahnnya." 
[Al-A'raf:201]

Di antara faktor penyebab kerinduan yang membara adalah seperti berikut:
1. Kosongnya hati dari rasa cinta kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala, zikir kepadaNya, syukur atas nikmatNya, dan dari ibadah kepadaNya.
2. Sikap meliarkan pandangan mata, sebab pandangan mata yang liar boleh menimbulkan kesedihan dan kecemasan dalam hati.

"Katakanlah kepada orang-orang yang beriman agar mereka menundukkan pandangan mereka..."
[An-Nuur:30] 

Rasulullah SAW bersabda: "Pandangan mata merupakan panah dari panah-panah iblis."

Dalam sebuah syair dinyatakan:
Ketika engkau melepaskan pandanganmu
ke segala arah tanpa batas
maka pandangan itu 
akan mengakibatkan kesusahan bagimu 
Engkau akan melihat banyak hal
yang membuatmu tak kuasa menahan diri 
dalam banyak hal
yang membuatmu tidak mampu bersabar 

3. Sedikitnya bahagian ibadah, berzikir, berdoa dan solat sunat. 

"...sesungguhnya solat akan mencegah dari perbuatan keji dan mungkar..."
[Al-'Ankabut:45]

Adapun penawar rindu yang membara antara lain: 
1. Menyibukkan diri dengan beribadah kepada Allah dan memohon kesembuhan dan kesihatan kepadaNya.
2.  Meninggalkan tempat di mana orang yang dirindukan berada dari menghindarkan diri dan mengingatinya.
3. Menyibukkan diri dengan amal soleh. 

"Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam mengerjakan kebaikan dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap-harap cemas."
[Al-Anbiya':90]

4. Menikah secara syar'i.

"... dan nikahilah wanita yang engkau sukai..."
[An-Nisa':3]

Rasulullah SAW bersabda: "Wahai para pemuda, barangsiapa di antara kalian yang sudah memiliki kemampuan zahir dan batin, hendaklah ia menikah."

"Demikianlah agar Kami hindarkan dia dari perbuatan buruk dan keji. Sesungguhnya dia termasuk hamba-hamba Kami yang terpilih." 
[Yusuf:24]

Surah an-Nur; ayat 26; Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: "Perempuan-perempuan jahat untuk laki-laki jahat, laki-laki Jahat untuk perempuan-perempuan jahat pula, perempuan-perempuan baik untuk laki-laki baik, laki-laki baik untuk perempuan-perempuan baik pula. Mereka itu (orang-orang baik) terlepas dan tuduhan yang mereka katakan, untuk mereka ampunan dan rezeki yang mulia."

Kalau nak orang yang baik, kita sendiri kenalah jadi seorang yang baik juga.

I hope you guys will get some benefits from it. Anyway, good luck in whatever you guys are chasing for! Kalau belajar tu biarlah belajar sehabis baik mungkin. Jangan sesekali rasa tawar hati bila result tak bagus ke apa sebab tawar hati means you're giving up and takde hati dah nak continue what you've already started. Don't ever give up! (Well unless if you give up something bad because of something good). Bcs giving up is what a loser always does.

Have a great day ahead! :)

7 comments

  1. Hye Assalam...harap Cik Dylla pun dapat capai impian yang dikejar & dapat menjadi seorang doktor yang baik...nice post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. InshaaAllah, terima kasih :)

      Delete
  2. perkongsian yg baik.. terima kasih atas peringatan...
    tp macam saya ni, xde sapa yg nk dirindui.. hehehe

    ReplyDelete
  3. perkongsian yang baik dik.. teruskan menyebar kebaikan. Tq for this sharing. =)

    ReplyDelete
  4. spread kindness wherever we go =) insyallah Dylla will be just find..

    ps : xdok sapa nak dirindui.. rindu Dylla la ahahahak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun rindu Dylla. rasa lama tak singgah sini :)

      Delete