Foodylla @ Sakae Sushi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

To be honest, since I was born, I only ate sushi twice but itu pun sebab orang suruh try rasa haha. Nama pun tekak Melayu (eventho ada mix cina and bugis sikit err okay orang tak nak tahu pun -.-), if ada perisa masak lemak cili api or maybe asam pedas baru lah Dylla makan everyday haha mengarut. Nisa and I were tired of searching a place to stop by and eat so we decided to go to the new IOI Mall in Putrajaya. Pretty sure there're a lot of restaurants and cafes there. 

Makanan takde susah, makanan banyak pun susah juga (but in a good way). Upon reaching, we straight away went to the lower ground floor where the whole jalan kiri kanan semua foooooddd! Pusing 3-4 kali dari hujung ke hujung still couldn't decide where to eat haha nama pun perempuan. Sushi king takde so kebetulan haritu Nisa macam mengidam sushi, kitorang pun masuk lah Sakae Sushi. Nak makan sushi kena makan dengan orang yang pandai makan, so I took this as a chance to know sushi better haha.

Terhibur pula tengok benda ni pusing pusing (mudah terhibur), sambil tu cari apa yang menarik. So the first plate that Nisa took for both of us consisted of 3 round cute thingy. Nisa tried it first then me. Rupa-rupanya yang tu Mochi size besar haha sedapppp! Inside it got red bean nyumnyummm! Then Nisa took another plate, this time was sushi. Nisa cakap macam dia pun usually tak ambil yang raw or looks like raw, yelah esp bila dah belajar pasal bacteria and parasites. Btw the sushi was really delicious! Ada ikan, telur ikan bulat bulat oren, ubi kentang a bit and rasa pedas. 


A waiter came to us and tanya nak air apa bla bla. Then waiter tu tunjuk lah promotion yang ada in an ipad which was provided to every table. Cool juga order guna ipad je, menyenangkan customers and takde lah buat waiter tertunggu-tunggu nak tulis apa kat order haha. So Nisa and I decided to pick a set from this value meals. Nisa chose Set E (Chicken Katsu Set) while I chose Set B (Chicken Teriyaki Set).


Taraaaa! Sampai pun weeeeee. And for each set we could choose any pink plate for freeeee. Penat tunggu benda alah tu pusing ceh pink plate takde pun -.- Panggil waiter then rupa-rupanya ada je dalam menu, but boleh pilih yang harga pink plate jelah. 

Above: Chicken Katsu Set
Below: Chicken Teriyaki Set

Hi Nisa haha

At first Dylla guna chopstick but then lambat pulak makan sesikit so minta waiter fork and spoon haha dah lah tengah lapar. Alhamdulillah kenyang. Nasi pun quite banyak. Overall I satisfied with the food and the service there :)

Location:
Click - Sakae Sushi Outlet (Further info in their website)

Ratings:
Taste: 8/10
Price: 8/10

12 comments

  1. dulu pun tak berapa suka sushi...
    tapi bila kat jepun, dari hari pertama sampailah hari teakhir duk makan sushi... dah jadi addicted...
    paling suka unagi sushi.. sedappp

    ReplyDelete
  2. mulai start GST ni perl kurang mkn luar termasuk lah SAkae sushi nih huhuhu

    ReplyDelete
  3. Dulu pernah makan sushi 2x jugak, tapi sampai sekarang pun tak suka jugak..haha...do follow me back :) tata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh dulu tak suka, now suka sangat haha. Rasanya dah follow dah :)

      Delete
  4. Salam kenal...x pernah lagi akak makan sushi kat sini..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak. Saya pun time ni baru first time pergi makan situ :)

      Delete
  5. hehehe our verdict tak sama about sakae sushi.. akak ada nak up entry pasal sakae sushi gak ahaha..
    nanti compare =P

    ReplyDelete