10 Tips Tidur Cepat, Pantas dan Nyenyak!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

It's 1.45am. Penatnya study, mashaaAllah. Dah sampai tahap tersengguk depan lecture notes, baca hopefully masuk lah otak hmm jangan masuk mata keluar kat telinga sudah, ehhh ada ke macam tu haha. Ada sorang makhluk Allah ni cakap kat Dylla macam ni.. "Dylla is back on her track" and tetiba Dylla rasa macam bersemangat nak study. A statement that made my day hehe.  

Anyway, this morning the Bad Blood MV by Taylor Swift had been released!!! And Taylor won 8 awards!!! Ahhhh so happy. Plus I still couldn't get over all those photos of her with Calvin Harris! I ship Tayvin aka Caylor! Sorry, ada one of the fans yang tak betul sorang tersesat kat sini :p I've become a Swiftie since Form 1 lagi. Time tu Taylor baru lepas broke up dengan Joe Jonas and she wrote "Teardrops on My Guitar". Basically Dylla memang tahu all of her songs and almost all hidden stories behind them hehehe. Okay macam mana boleh tetiba masuk pasal Taylor Swift pula ni haha. Anyway, congrats Taylor Swift! 

Nak tidur tapi tak boleh tidur hmmmm what should I do? Nah few tips nak senang tidur yang Dylla teringat dalam otak. Hopefully useful for you guys! 
  1. Minum air panas yang bersusu seperti susu ataupun milo.
  2. Jangan minum minuman yang mengandungi kafein seperti teh atau kopi.
  3. Jangan bersenam sebelum tidur. 
  4. Padamkan terus gadget dan letak jauh jauh. Tangan jangan nak menggatal check sana sini. Habis duk buka Twitter Instagram Facebook ulang-ulang. (Cakap diri sendiri hahaha).
  5. Gelapkan bilik. (Dylla tak suka gelap gelita, nasib ada lampu menyelit masuk dari bawah pintu hehe).
  6. Mandi air panas. (Tapi macam gedik je memalam baru nak mandi haha) 
  7. Make sure bilik nyaman je. Kalau panas tapi tak nak guna aircond ke apa pergi buka pintu tingkap semua luas luas so takde lah berpeluh time tidur nanti. 
  8. Baca buku. Haaa alang alang tak boleh tidur lagi boleh lah baca buku. Lagi bagus kalau buku pelajaran mesti cepat tertidur. Kalau novel best takut sampai esok tak tidur sebab nak habiskan punya pasal :p 
  9. Kurangkan gangguan bunyi. Kalau suka tidur sambil dengar lagu, jangan pula duk pasang lagu hard metal ke apa haha cari lah lagu yang mendayu dayu sikit ke haaa baru boleh cepat tidur.
  10. Kira kambing. Okay tipu je. Dylla pernah buat tapi ter'imagine' kambing langgar pagar apa lah then tergelak dengan lawak sendiri. Okay tak betul sikit otak kejap time tu hahaha.
Ye orang yang bagi tips sendiri belum tidur apa cerita? Irony. Hm Dylla minum nescafe tadi wuaaaaa. Ye ye nak try tidur lah ni. Good night semua! 

Assalamualaikum. 


6 comments

  1. kira kambing ke kira biri2??.. hehehe...
    bukan die hard fan taylor swift tapi layan jugaklah lagu dia and I just watch her new mv... bad blood... just notice too many Victoria Secret models....
    the song just meh... maybe after listening 2 3 times, ok kot...

    bab tips tidur cepat ni.... none above works for me.... hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Type pukul 2 biri biri pun jadi kambing haha. No no diorang bukan VS models, semua tu artis. Ada Selena, Ellie Goulding, Jessica Alba. Haah tbh Bad Blood bukan my most fav song from 1989 tapi sebab video tu cam cool thats why Dylla suka hehehe

      Oh seriously try minum susu before tidur and make sure jangan tidur petang, InshaaAllah senang nak tidur :)

      Delete
    2. adalah, Karlie Kloss, Lily Aldridge dll...:)
      Taylor kan selalu perform kat VS fashin show... maybe dia ajak sekali dorang ni join..

      Delete
    3. Ohhh haah lahhh Lily Aldridge VS model. Karlie Kloss pun pernah jadi VS model jugak haha okay okay baru teringat! Sorryyyyy

      Delete
  2. good sharing. useful for me as well =)

    ReplyDelete
  3. Nice sharing... Ini pun sebab still tak boleh tidur la ni masih boleh komen dekat blog orang... Haahaha

    ReplyDelete