3 Absent Letters In A Day

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Semalam hari Khamis, okay everyone knows that -.- Dylla ada CSU (Clincal Skills Unit, kitorang panggil untuk clinical session) at 8am and PBL (Problem Based Learning) at 2pm je. Malam before tu Dylla dah rasa macam nak demam lah lesu lah apa semua sampai takde mood langsung nak study (acece finally a good reason tak study hehe). So Dylla pun tidur lah around 10pm which was awal lah juga sebab biasanya 11 lebih. Dalam pukul 4 lebih macam tu Dylla bangun. Alhamdulillah sempat lah buat benda benda berfaedah and alang alang tu sahur sebab nak puasa. 

After Subuh konon tak nak tidur but macam mana entah Dylla tertidur so around 7am Dylla bangun tidur terus dengan laju berdiri. Tiba-tiba Dylla rasa macam kepala pusing (Medical term: Vertigo) so Dylla pun duduk lah sekejap. Usually vertigo or rasa berpusing disebabkan 'postural hypotension'. Kalau dari keadaan baring lah biasanya, jangan terus berdiri sebab badan macam tak cukup masa untuk hantar oxygen pergi otak sebab tu lah rasa pening apa semua. Okay sambung cerita tadi. Dylla pernah kena the same thing before so Dylla pun makan lah panadol sebiji, terpaksa lah berbuka. After few minutes still tak okay, nak jalan pergi IMU larat je tapi sebab kepala pusing and rasa nak muntah takut pula apa apa tengah jalan kan, yelah mana tahu pitam ke :O So Dylla pun tak pergi CSU. 

Petang berazam macam kena juga pergi PBL because it was our first pbl for this new system; Haematology System. Tapi still rasa pening kepala and nak muntah. Dylla pun dengan bijak nya pergi lah google 'Cause of Vertigo' haaaa amek habis semua keluar penyakit kronik; mild stroke, damage in the ear blablabla. Dah macam cuak sesikit. So petang tu juga after Nisa habis PBL dia bawa Dylla pergi klinik. 

Doctor: Ye, kenapa?
Me: Saya rasa kepala pusing and nak muntah dari pagi tadi.
Doctor: Kerja atau study lagi? 
Me: Study.
Doctor: Dekat mana? 
Me: IMU 
Doctor: Oh, Medicine or Pharmacy? 
Me: Medicine
Doctor: ........

Nampak doctor macam tak nak tanya apa apa sangat so dengan bersemangat Dylla cerita semua dari A sampai Z. Memang kalau doctor tu ambil history dari Dylla memang complete semua benda, tapi doctor tu cakap sepatah dua je. Then tetiba dia tanya, "First year eh dekat IMU?" I answered yes, then I was like hmmmm mesti doctor tu ingat Dylla entah pape sebab at the end he just gave me ubat pening, vitamin and ubat apa entah lagi satu. Mesti dia rasa Dylla ni mengada tu pun nak jumpa doctor kan padahal takde apa apa pun hahaha segan! 

Oh before keluar from his room doctor tanya nak MC then baru Dylla teringat memang diperlukan MC ni sebab CSU and PBL wajib pergi. If tak pergi more than 2 times boleh kena barred from exam. Dylla tak pernah ponteng, but tak nak lah tanggung risiko. 

After makan ubat Nisa bawa pergi makan. Then okay lah tak pening sangat lagi. Malam tu juga Dylla tulis semua 3 absent letters; CSU, PBL and TITAS. Oh TITAS ni kitorang dapat warning email sebab tak pergi more than 2 times. TITAS mata pelajaran yang tak penting tapi wajib, dah lah hari Sabtu memang Dylla selalu tak pergi sebab balik Melaka. Nasib lah Labu, semoga diorang accept lah surat Dylla dengan reasons entah apa apa tu haha. Kalau tak.. mampuih cheq nah. 

I was very touched yesterday sebab baik and prihatin sangat my friends! Sanaa beriya nak teman pergi IMU Clinic, Tiara yang tengah diarrhoea kat rumah siap suruh bagi surat absent sbb dia nak tolong hantarkan esok, my PBL group mates yang concern time I tak datang PBL and Melissa siap call lagi, and those yang tanya I okay ke tak apa semua. How can I not love these people? Even though my family is away from me, I still have this small circle of friends who I can call as a family. 

Alhamdulillah. 

4 comments

  1. jaga kesihatan elok2 ye...
    akak pun pening2 ni.. sakit habis 1 badan...
    ada sikit rasa sakit tekak... hidung dah macam tersumbat....
    pastu petang tadi panas bahangnya macam nak terbakar kulit... :)

    tapi sekarang dah okay... sakit yang tadi.. acah2 je dia datang...

    bab kelas TITAS tu,, janganlah ponteng... penting tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah yeke? :O
      Kak Jaja pun jaga kesihatan elok elok tau! Haah itu lah, tak elok ponteng sebenarnya tapi sebab nak balik rumah kan :'( Tapi takpe tak ponteng dah InshaaAllah. Semalam saya pergi hehe :)

      Delete
  2. Alhamdulillah. You've great friends there! Ukhuwah ♥

    ReplyDelete
  3. surrounded by good people.. bertuah =)
    take care dear..

    ReplyDelete