Pecut Jangan Tak Pecut

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

Pecutan akhir final exam vroom! Tick tock tick tock. Laju pula masa ni berlalu, tak sempat habis 1 lecture note tengok tengok sejam dah berlalu hmm. Tetiba teringat cerita Doraemon masa kekecik dulu. Ada one part ni pasal ‘Roti Ingatan’ ke apa entah tajuk dia. Nobita ni kan jenis pemalas and bila exam je selalu dapat 0 so ada one day ni Doraemon kasi this kind of roti to him. Cara nak guna roti ni senang je— tekap kat buku nota and makan haa lepas tu tanya jelah apa apa from those notes confirm boleh jawab. Seronok juga kalau ada roti macam tu tak payah study tergolek golek, makan je roti haha! Dream on Dylla -.-

My batch mates semua memang struggle habis-habisan, in a more simple word to describe— kiasu. Dylla pun try juga nak kiasu macam zaman high school dulu tapi don’t know why nowadays Dylla selalu rasa ‘Takpe, life bukannya study semata-mata sampai tak boleh buat benda lain’. Not sure whether it's right or wrong to think that way. Tadi penat study Dylla pergi duk melayan Luqman tengok cerita Upin Ipin jap haha but after tu sambung lah study balik hehe. 

Insecure lah juga tengok semua orang pergi IMU study dalam library while me.. study dengan relax sambil terbaring depan laptop. Seronok study kat rumah sambil baring ni tapi satu je benda tak seronok hmm bila mengatuk tak sedar bila tertidur haha. Dylla plan konon nak balik Selasa haritu tapi memikirkan takde orang lain kat rumah Vista plus susah nak cari makanan apa semua so plan tergendala lah sampai harini. Esok baru Dylla balik KL. Somehow Dylla bersyukur sangat ada orang sekeliling yang really supportive. Ada tu memang siap kasi semangat untuk Dylla study kat rumah :p Yelah tak semestinya study kat rumah tak boleh study kan, depends on orang *sedapkan hati*. 

“Nanti kalau awak duduk vista sengsorang lagi susah, ibu susah hati. Duduk rumah kan bagus, ada makanan semua.” -Ibu

“Ala balik esok jelah. Duduk rumah lagi sehari.” -Ayah

“Alaaa you dah banyak study dah. InshaaAllah sekarang ni tinggal nak refresh je. Nanti time exam keluarlah semua.” 

“It’s okay. Follow your own pace. You’ll pull through I know. Takyah ikut sangat diorang.” 

“Kalau saya, saya buat benda yang bahagiakan saya. Saya rasa duduk study kat rumah lagi bahagia, tu pasal saya balik.”

As a conclusion, bab bab study ni— one person is not the same as another person. Ada orang study dengar lagu, ada orang study tempat sunyi. Ada orang kena study sorang sorang, ada orang kena study berkumpulan. Ada orang baca laju dah ingat, ada orang kena baca 3-4 kali baru ingat. 

Masing-masing ada cara tersendiri. So tak payah nak rasa insecure ke apa if kita tak study macam orang lain. Yang penting, kita pun usaha sama macam orang lain. Apa pun result yang kita dapat, kita terima, InshaaAllah tu yang terbaik untuk kita. 

Doakan Dylla nak exam Isnin Selasa ni! Hehe. Assalamualaikum! :D 

1 comment

  1. Setujuuuu! Lain orang lain cara. Tak boleh nak terlampau ikut sangat-- ouh dia study dekat library, aku pun kena study dekat library, ouh dia buat study group, aku kena buat study group. Pernah experience perasaan tu before dan memeningkan kepala je bhaha. Yang penting-- study!

    ReplyDelete