The Rewang Project

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

This post should be posted last Wednesday, but because ada yang melopong sana sini post tak lengkap terpaksa lah postpone dulu. Busy sikit Isnin ni start exam tsk tsk cuak jap sampai rasa tak nak buat apa apa haha perangai -.- 

Last Wednesday, MCS (Malay Cultural Society) organised an iftar in IMU and this event is called 'The Rewang Project'. Kenapa 'The Rewang Project'? Tahu tak rewang tu apa? Dylla pun baru tahu actually aiyo hehe. Rewang tu maksudnya gotong-royong. Usually orang panggil rewang ni utuk kenduri kahwin or kenduri apa apa, mak mak masak kat belakang, yang lelaki pula siapkan khemah apa semua haaa itu lah rewang. Budak budak sekarang mana tahu rewang, panggil catering je. Tetiba rindu pula zaman dedulu when I was a kid, time mak sedara kahwin apa semua mesti ramai ramai masak kat belakang rumah datuk sama-sama, duduk borak-borak sambil masak. Tapi Dylla time tu main kejar kejar keliling khemah jelah hehe. 

Pukul 2 right after mock OSPE (exam percubaan), Tiara, Nisa and Dylla terus pergi Endah Parade to buy some things. Sampai sampai IMU je, budak lelaki dah get ready nak masak. Yes, diorang yang masak semua benda, included the bubur lambuk! Ketua Chef; Din. Gas pula habis. Memang ringan gila Dylla angkat sebelah tangan je, ye memang nampak lah ringan tu kan. So the three of us and Din pun pergi lah Vista C ambil gas. Dylla tolong sekali kot angkat gas 14kg tu fuhh timbul muscle haha. Tapi memula je angkat dua tangan, lepas tu dah jauh sikit Dylla guling kan senget je hehe. Dah biasa dari kecik memang membesar dengan tong gas, takkan angkat gas pun tak boleh kan? Hehe. 

Then Dylla and Nisa susun meja kerusi, while Tiara and Dayah pula pergi settle kan pinggan mangkuk apa semua. Bayangkan 2 perempuan susun meja kerusi.. dah takde dah nak ayu ayu ke apa dah memang macam lelaki dah buat kerja, biar lah orang nak cakap perempuan ni macam lelaki ke apa, yang penting kerja siap haha! Macam frust a bit because some people yang dah kasi nama for this event didn't turn up on that day tapi because ni volunteer kan so nak buat macam mana. We could not force anyone, or else this volunteering work becomes a forcing work. 

After dah settlekan everything we went back to my house in Vista and got ourselves ready. Sampai sampai je ramai dah iftar dulu. Sedapnyaaaa Din masak tak tipu! Tercabar nya eden.. hmmm to cook for a bunch group of people is not an easy task. After the event, Dylla, Tiara and Nisa with the guys stayed back to clean up everything. Sambil tu Din siapkan badak berendam because time event santan habis. This was my first time eating badak berendam and I must say I really like it! Cukup manis nyumnyum. Nak kemas semua fuhh to be honest more difficult than preparing for the event. Bubur lambuk ada extra so Dylla and Tiara tolong cedokkan masuk dalam plastik, sampai naik terkehel tangan haha. Luckily those guys were really helpful! 

Nah belanja gambar sikit, selfie je mampu. Sibuk sangat time event tak sempat ambil gambar haha main je!


Tiara and Nisa busy cari apa entah haha

Learned a lot of things but I shall keep it to myself as this is not a reflective essay though hehe. Thank you those who spent your time just to help us making this event a success, especially yang nak exam hari esok and minggu depan. Nak exam bukan bermaksud kita kena study 24/7 sampai tak libatkan diri dengan orang lain. If kita korbankan masa study sikit semata-mata nak tolong buat sesuatu yang baik, InshaaAllah tak rugi pun masa tu. Semoga Allah permudahkan segala urusan sesiapa yang bantu kami pada hari itu and those who are gonna sit for the exam. Amin. This is just a humble reminder from me. Tapi Alhamdulillah semua bagi kerjasama. Ramai je yang nak tolong cuma kitorang yang cakap tak payah hehe. 

Panjang pula Ardilla ni bebel harini haha. Okay lah nak sambung study. Isnin ni start exam. Doakan Dylla eh! Thank you semua! Assalamualaikum :)

2 comments

  1. Tiba tiba rasa nak comment haha Din you mentioned in this post apa nama full dia eh? Err, sebab dulu ada kawan sama sama first year dkt UniKL dia tak fly masuk IMU so in case lah we're talking abt the same person (haha sorry Dylla soalan tak kaitan -_-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure full name dia tapi betul lah orang yang sama! Dia ada juga story yang dia patut pergi jordan blabla so orang yang sama lah kot hehe. Dia baik dah lah pandai masak pula tu! :D

      Delete