Berkesan Ke Nescafe Untuk Stay Up?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Kita mulakan entry kita ni dengan satu gambar. Taraaa!

Ambil gambar nescafe, caption deep #ehhh 

Ramai yang tanya Dylla berkesan tak minum nescafe untuk stay up? To be honest, for me kekadang berkesan kekadang tak pun. Then bangun pepagi mengamuk dalam otak, "Minum nescafe lagi tidur awal, baik tak payah minum hmmphh!" Ada juga time kalau minum then bila nak tidur tak boleh lelap. Mula lah terkebil-kebil mata pandang siling. Konon bayangkan biri-biri lompat pagar, hampeh. Biri-biri ke 1000 campur ada yang jatuh pun tak lelap juga. Haha!

But now dah tukar dah tak minum nescafe. Dylla minum Old Town White Coffee (Hazelnut). Sedappppp! Minum sekali pasti nak lagi! Macam buat iklan lah pulak hehehe.

Gambar cekup dari Mr. Google

Tapi ada few things yang Dylla perasan bila minum nescafe ni.
  • After minum akan ada fasa mengantuk. Kalau lepas fasa tu haaa tak tidur sampai pagi.
  • Rasa nak pergi tandas macam dah minum bergelen-gelen air.
  • Kalau minum banyak sangat mcm time spm dulu selalu rasa kepala berdenyut.

Bincangkan.
(Dah macam jawab spm dah haha)

Kenapa boleh tak tidur sampai pagi?
Waktu pagi, your brain builds up the level of adenosine. When they reach a threshold concentration, they bind to special receptors that send signal which makes your body feels tired and sleepy. Caffeine has the same shape as adenosine, maknanya caffeine boleh ambil tempat adenosine. So bila caffeine ambil tempat adenosine, adenosine dah tak boleh bind kat receptors. That's why tak mengantuk. But coffee macam lagi berkesan sikit daripada nescafe. Mindset je kot haha!

Video credit: Andrew Wong


Kenapa rasa nak buang air sangat-sangat? 
Caffeine ni boleh acts as a diuretic. Apa itu diuretic? Diuretic ni chemical substance yang enhance the formation of urine. Biasa ubat yang mengandungi diuretic diberi kepada orang yang mengalami masalah darah tinggi. Garam akan keluar sekali dengan air (means kurang di absorb ke dalam badan), so pressure dalam darah pun kurang :)

Apa sebab kepala berdenyut?
Ini ada lah salah satu side effect caffeine. Dylla rasa Dylla ada migraine kot tu pasal berdenyut denyut tapi biasa okay je hehe. 

But apa pun, minum biarlah ala kadar. Jangan pula sekali minum sampai 3-4 paket haaa salah lah tu. Caffeine ni sebenarnya bagus tapi jangan terlalu banyak. Ada sesetengah benda kalau terlampau banyak boleh memudaratkan, lain lah kalau perkara-perkara sunat, dapat pahala hehe. 

Oh before I forgot, ni Dylla terjumpa kat satu website ni.


Kalau nak tahu apa tu cortisol time bla bla, sila click SINI. Ye ye SINI lah. Haha annoying pula. Alright nak pi buat kerja lain sat hehe tata!


13 comments

  1. satu hari tanpa coffee macam tak lengkap hidup ni... hehehe..
    and i love nescafe mocha sooooo much....

    mengantuk or tak depends...
    kadang2... minum coffee, tak sampai 5 minit dah terbongkang tidur... hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dylla pun suka nescafe mocha! Biasa ayah belikan malam malam hehe. Faham sangat part minum terus tidur tu hehe

      Delete
  2. Salam perkenalan,

    suka lah dengan entri ini..nampak santai tapi berilmiah...

    saya suka minum kopi sedang sedang je!

    Jumpa lagi..

    ReplyDelete
  3. kalau Sha nak elak ngantuk memang nescafe jadi pilihan sebab berkesan. Sha minum kopi selain nescafe mula laa migrain..nescafe buat Sha jadi tak mengantuk..tapiiiiiii kerap mikturasi wuuuuuwuuuu..asyik nak ke toilet jerrrrrr..huhu

    ReplyDelete
  4. saya tiap malam minum kopi sebelum tidur . huhuu

    ReplyDelete
  5. Kak Ros pun penggemar nescafe, tapi suka yang latte.. Hihi

    ReplyDelete
  6. sis JM x boleh minum nescafe sakit kepala

    ReplyDelete
  7. hehehe akak suka kopi but nescafe kurang.. too sweet..
    but but.. ada satu yang tin biru tu.. yang minum rasa cool saja tu..
    itu akak suka.. yang lelain kenot..

    not a big fan tapi okaylah.. and never work on me.. tidur jugak kalo kopi pun..

    ReplyDelete
  8. Akak tak leh kalau sehari tak minum kopi. Tapi kalau nak stay up, tak leh letak harapan kat kopi. Badan dah immune. Huhuhu tau2 zZZZZZzzzZzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah faham faham! Btw, Kak Farrah sorry sangat sangat sangat. Saya belum ada masa nk postkan hadiah :'( InshaaAllah kalau this week saya balik Melaka nnt saya pos kan eh :)

      Delete
  9. Sab sampai sekarang still minum nescafe untuk stay up...

    ReplyDelete