Perlu Tak Sebarkan Pasal Orang Lain?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Nak marah sikit tapi kena tahan marah.
Just now while I was scrolling my twitter timeline, I saw a tweet spread by a mutual follower of mine.
It was a tweet of a captured photo showing a typo made by a doctor (actually her assistant, the doctor didn't realise it) on an MC.
I laughed too at first but then I realised the doctor's name was there.
With her previous uni's name and which clinic.
Daripada gelak terus terdiam and rasa kasihan kat doktor ni.
At least padam or hitam kan lah dulu her details.
I replied to them tak baik sebarkan (nahh, no need to search for my twitter, I already deleted my reply).
One of them deleted his tweet but the other one hmm..

Seronok kot dapat banyak Retweet.
Memang seronok because there was once I tweet-ed bout Emma Watson's excellent achievement and I got about 8000+ RTs yeah I was really excited.
Tak kisah nak dapat banyak Retweet, but not this kind of way.
Pernah tak terfikir what will the doctor feel if she knows about this?
Mesti dia malu kan?

Here I wanna share a verse from Surah Al-Hujurat;


Al-Quran [49:11]

Even dalam Al-Quran pun dah sebut "...janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain..."

So before spreading anything about others, we should put ourselves in their shoes first.
Will they feel happy?
Or will they get angry?
Will we get anything if we spread it?
Will it harm anyone?

Hopefully with this technique we will be more careful in future.
Note to myself too.

I'm sorry if I hurt anyone.
But this is just a gentle reminder, for you, and myself.

Assalamualaikum :)

11 comments

  1. a very good reminder, keep it up! 😚😚

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah dari BUNDA...

    Satu perkongsian dan peringatan yang patut dikongsi bersama...terima kasih...

    ReplyDelete
  3. aah akak pun ada terbaca gak tadi. mungkin yang tulis tu bukan dokte tu tapi pembantu dia kan. biasa lah manusia ni terutama perempuan banyak sangat yang nak difikir. dan kadang apa yang terlintas kt kepala itu yang tertulis dekat kertas huuuuu

    ReplyDelete
  4. Singgah sini.

    Tu kes nak sharing cepat la tu.tu yang tak hitamkan nama orang tu.IbuNoey dulu pernah sound org yg mcm ni.tak reti nak tapis2 dulu sblm sharing,

    ReplyDelete
  5. Tahu juga tentang tu. Sebelum share apa apa , memang kena fikir banyak kali

    ReplyDelete
  6. betul2 . kalau kena kat hidung sendiri tahu la

    ReplyDelete
  7. kita jaga aib orang.. Allah jaga aib kita =)
    a lesson to be learnt.. nak forward something o what kena fikir habis2..
    niat kita apa dan for wut ? ada benefit dak ? kalo buat dpt dosa baik xyah..

    ReplyDelete
  8. kadang-kadang sebelum kita nak sebarkan sesuatu, kena fikir impaknya pada orang lain juga.
    yang penting, apa2 yang boleh jatuhkan air muka orang, tak perlulah kita jadi tukang canang.

    ReplyDelete