Seronoknya Belajar Medic!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Today was a tiring day and I am extremely exhausted right now, hehe saja nak acah penat melampau. Tajuk seronok tapi first ayat penat, kontra sangat ye tu Dylla haha. I had 4 lectures and a medical museum session (MMS). Tomorrow I have Pbl ONLY because clinical group 1 will be having their first clinic visit. Tbh I can't wait for my turn! Boleh jumpa patients betul and clerk case puas puas weeeee. Kena betul betul mahir history taking, apa nak tanya semua before pergi sana. Currently we're having Cardiovascular System (CVS) Module so everything we learn is related to CVS including MMS, PBL, clinical session etc. 

Bila dah start module by systems ni baru rasa macam wahhh medic ni seronok rupanya haha. First time I fall in love with Medic. I look forward for every lectures, MMSs, PBLs and even clinical sessions! Rasa macam excited every time going to classes, hahaha tudia budak skema. My late grandfather who I love the most had heart problems. Somehow learning cardiovascular system not only makes myself feel closer to Allah swt, but also to my grandfather. Bila belajar pasal jantung, how the blood flows, how does it functions, how does it beats, selalu terfikir "Subhanallah, hebatnya ciptaan Allah. Macam mana darah ni tahu je nak kemana." And bila masuk bab penyakit, macam mana boleh kena myocardial infarction (haipp, no medical jargon here! Hehe sorry), heart attack, jantung tersumbat, sakit dada, selalu pula teringat datuk. "Ohh macam ni lah datuk rasa sakit dada.." "Time ni lah maybe datuk kena sudden cardiac death so ada masa 1 hour je." "Ohh haah datuk pernah buat bypass." 

Almost every single time when learning bout heart reminds me of datuk. Even time belajar ECG (Electrocardiogram; yang ada tajam tajam, kalau orang tu meninggal jadi straight) tadi pun terfikir alaa time dulu datuk kat Red Zone (zon dalam hospital untuk orang yang paling kritikal) tak belajar lagi so tak faham, kan best kalau dah belajar. Time clinical pun teringat datuk. During clinical session we learned on how to detect heart problems by physical examination. Tak accurate sangat but berguna juga. Then terfikir "Kalau datuk ada lagi boleh suruh datuk jadi patient, seronok ni sebab boleh tahu betul betul." Looks like I really miss datuk haha sorry :') 

Anyway tadi time dalam kelas mengantuk gila gila dah macam roller coaster dah kepala. Nasib lah dah baca sikit sikit before class so takde lah blur sangat. Then tetiba before habis class yang last, Dylla cakap kat Sanaa, "Eh eh dah lama kan heart kita pump blood." Then Sanaa replied, "Haah tak pernah dia rest." Hmmm betul juga kan? Lama dah jantung kita pump blood. Macam Dylla dah 21 tahun kot jantung tak pernah berhenti bekerja! Aww rasa sayang terlebih pula kat jantung hehe. So kalau sayang, kena lah jaga elok elok. Macam mana nak jaga elok elok? Kena exercise, makan makanan yang sihat and yang paling penting.. jangan merokok! Kalau rasa macam sedih kita takde itu takde ini, ingat lah kita still ada heart yang beats for us every single 0.8s (normal). Don't simply give your heart fully to anyone because s/he can break it less than our heart beats. Hehehe okay till here tata! 

Semoga semangat Dylla begini sehingga tamat Semester 10, amin!


Ps: Dylla nak minta maaf kepada pemenang cabutan bertuah sebab Dylla belum ada kesempatan untuk post hadiah. Nanti InshaaAllah bila Dylla free, Dylla post okay. Thank you :) 

16 comments

  1. Akak tumpang seronok, Dylla. Semoga semangat terus membara!

    ReplyDelete
  2. Kalau suka, semua boleh jalan kan? Mak akak teringat sangat akk jadi nurse, tapi ayah suruh masuk matrik. So, hampir terjadi engineer. haha. pastu mak bising sbb tak dpt keje lagi. kalau jadi nurse, at least dpt lah kan kerja. hehe. rezeki orang lain2 kan?

    semoga berjaya jadi doktor! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, rezeki orang lain lain. Terima kasih :)

      Delete
  3. mmg seronok kan bila kita tahu semuga fungsi organ dalam badan...dan sis JM mula terpikir...besarnya kuasa Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn? Saya pun bila mula belajar itu ini baru rasa betul betul sedar betapa hebatnya ciptaan Allah :')

      Delete
  4. abg akak dokte...akak nk jd nurse tp dia x bg.last-last akak repair mesin je la skrg ni

    kipidap...slmt bbakti pd negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat jugak tu Kak Zai! Bukan semua orang boleh repair mesin! :) Terima kasihhh :D

      Delete
  5. good luck my dear... semoga tamat dengan cemerlang...

    ReplyDelete
  6. yeah !!! fighting Dylla.. jadi doc yang berjaya.. untuk agama n bangsa =)

    ReplyDelete
  7. Adakah semangat ini masih berkekalan? HAHAHA!

    ReplyDelete