Resipi Puding Karamel Gula Hangus

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Looks so delicious, isn't it? Hehe

Harini saya nak share resipi Puding Karamel Gula Halus which I got from ibu.
Senang and simple sangat, no need to use oven ke apa, only have to kukus.
So apa lagi, jom!

Bahan-bahan A (Karamel gula halus):
3 sudu gula halus
3 sudu air
(Tapi kebiasaannya ibu and I guna banyak gila gula sesuka hati & tanpa air, sebab nanti lagi banyak kuah gula tu hehe)

Bahan-bahan B (Puding):
1 tin susu pekat (400 ml)
2 cawan air
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu tepung jagung (Boleh juga kalau nak lebihkan jadi 2 sudu setengah supaya lagi kurang lembik)

Cara-cara membuat karamel gula halus:
1.  Cairkan gula dan air sampai pekat.
2.  Tuangkan ke dalam loyang

Cara-cara membuat puding:
1.  Pukul telur sehingga kembang bersama esen vanila.
2.  Masukkan kesemua bahan-bahan B yang lain dan kacau sehingga rata.
3.  Tuangkan kesemua bahan yang telah rata kedalam loyang yang telah berisi karamel gula hangus tadi.
4.  Kukus!

Kami tak ikut masa sangat.
Just buka pengukus tu kekadang dan cucuk guna lidi atau garfu ke apa.
Kalau dah tak melekat tu maknanya dah siap lah hehe.
Lagi sedap dimakan kalau simpan dalam peti ais dulu nyummm!

Selamat mencuba!

43 comments

  1. Wah, sedapnya..lama x makan puding karamel.. :)

    ReplyDelete
  2. Wah mcm sedap je... InsyaAllah nnnt try buat (=
    #singgah pagi klikk ur nuff

    ReplyDelete
  3. mostly dokte yang akak kenal memang rajin dan pandaiiii masak. termasuk awak ni haaaaa hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya takde lah pandai masak sangat akak haha tp minat juga buat dessert apa semua hehe

      Delete
  4. dapnyer.....
    pndai buat karamel... =)

    hi dylla..yaya flw awk..slmt bkenalan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi yaya! Selamat berkenalan juga :)

      Delete
    2. Saya juga nak ucap selamat berkenalan.. Hehehe

      Delete
  5. Nampak menggoda.. Tapi tak pernah cuba pun buat

    ReplyDelete
  6. Yumm..yumm.. dah lama aaya tak buat caramel, boleh buat balik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat kena le kongsi.. Kasi pos kat semua.. Hik hik hik

      Delete
  7. sukaaaa ni kalau buat mesti laju habes.. lagi2 kalo anak2 buah ada..
    ehehhe.. akak pun suka air gula tu banyak.. kalo dak nanti berebut2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah part air gula tu memang saya pun saja lebihkan. Takde lah slice yang terakhir kosong tanpa air gula haha

      Delete
  8. wooweee...mmg sedap pon yg ni...tp kite selalu fail tang gule hangus tu...hehehe

    http://lonafreak.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Favourite akak ni, Dylla. Makan sejuk ke panas ke dua-dua akak suka!

    ReplyDelete
  10. Memang tengah mencari resepi niiihhh. Nanti nanti kalau rajin boleh laa try. Hehe. Tq dylla :D

    ReplyDelete
  11. Baru je tengah cari-cari resepi puding karamel ni. Tak sangka pula resepi ni lebih mudah dari resepi yang lain. Boleh try lepas ni ^_^

    ReplyDelete