Resipi Puding Karamel Gula Hangus
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Harini saya nak share resipi Puding Karamel Gula Halus which I got from ibu.
Senang and simple sangat, no need to use oven ke apa, only have to kukus.
So apa lagi, jom!
Bahan-bahan A (Karamel gula halus):
3 sudu gula halus
3 sudu air
(Tapi kebiasaannya ibu and I guna banyak gila gula sesuka hati & tanpa air, sebab nanti lagi banyak kuah gula tu hehe)
Bahan-bahan B (Puding):
1 tin susu pekat (400 ml)
2 cawan air
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu tepung jagung (Boleh juga kalau nak lebihkan jadi 2 sudu setengah supaya lagi kurang lembik)
Cara-cara membuat karamel gula halus:
1. Cairkan gula dan air sampai pekat.
2. Tuangkan ke dalam loyang
Cara-cara membuat puding:
1. Pukul telur sehingga kembang bersama esen vanila.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan B yang lain dan kacau sehingga rata.
3. Tuangkan kesemua bahan yang telah rata kedalam loyang yang telah berisi karamel gula hangus tadi.
4. Kukus!
Kami tak ikut masa sangat.
Just buka pengukus tu kekadang dan cucuk guna lidi atau garfu ke apa.
Kalau dah tak melekat tu maknanya dah siap lah hehe.
Lagi sedap dimakan kalau simpan dalam peti ais dulu nyummm!
Selamat mencuba!
Looks so delicious, isn't it? Hehe |
Harini saya nak share resipi Puding Karamel Gula Halus which I got from ibu.
Senang and simple sangat, no need to use oven ke apa, only have to kukus.
So apa lagi, jom!
Bahan-bahan A (Karamel gula halus):
3 sudu gula halus
3 sudu air
(Tapi kebiasaannya ibu and I guna banyak gila gula sesuka hati & tanpa air, sebab nanti lagi banyak kuah gula tu hehe)
Bahan-bahan B (Puding):
1 tin susu pekat (400 ml)
2 cawan air
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu tepung jagung (Boleh juga kalau nak lebihkan jadi 2 sudu setengah supaya lagi kurang lembik)
Cara-cara membuat karamel gula halus:
1. Cairkan gula dan air sampai pekat.
2. Tuangkan ke dalam loyang
Cara-cara membuat puding:
1. Pukul telur sehingga kembang bersama esen vanila.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan B yang lain dan kacau sehingga rata.
3. Tuangkan kesemua bahan yang telah rata kedalam loyang yang telah berisi karamel gula hangus tadi.
4. Kukus!
Kami tak ikut masa sangat.
Just buka pengukus tu kekadang dan cucuk guna lidi atau garfu ke apa.
Kalau dah tak melekat tu maknanya dah siap lah hehe.
Lagi sedap dimakan kalau simpan dalam peti ais dulu nyummm!
Selamat mencuba!
wahhh nice!..nak cuba pasni ^_^
ReplyDeleteHarus cuba! Hehe
DeleteCuba jangan tak cuba
DeleteWah, sedapnya..lama x makan puding karamel.. :)
ReplyDeleteSedap habis licin haha
DeleteMemang sedap
DeleteWah mcm sedap je... InsyaAllah nnnt try buat (=
ReplyDelete#singgah pagi klikk ur nuff
selamat mencuba! :)
DeleteTry jangan tak try
Deletemostly dokte yang akak kenal memang rajin dan pandaiiii masak. termasuk awak ni haaaaa hihihi
ReplyDeleteSaya takde lah pandai masak sangat akak haha tp minat juga buat dessert apa semua hehe
DeleteSaya minat makan aje.. Hehehe
Deletemcm sedap je. simple je
ReplyDeleteyup, simple and sedap hehe
DeleteYang simple tu le yang sedap
DeleteWah, nampak menyelerakan :)
ReplyDeleteSangat menyelerakan
Deletedapnyer.....
ReplyDeletepndai buat karamel... =)
hi dylla..yaya flw awk..slmt bkenalan ^_^
Hi yaya! Selamat berkenalan juga :)
DeleteSaya juga nak ucap selamat berkenalan.. Hehehe
DeleteNampak menggoda.. Tapi tak pernah cuba pun buat
ReplyDeleteNanti cuba lah jangan tak cuba hehe
DeleteSelamat mencuba
Deletebest ni . boleh la try pasni
ReplyDeleteSelamat mencuba! :D
DeleteDah siap boleh kongsi dengan semua.. Hehehe
DeleteLook yummy....
ReplyDeleteit is! Hehe
DeleteSo yummy
DeleteYumm..yumm.. dah lama aaya tak buat caramel, boleh buat balik ni..
ReplyDeleteKak DP dah buat tak? Hehe
DeleteDah buat kena le kongsi.. Kasi pos kat semua.. Hik hik hik
Deletesukaaaa ni kalau buat mesti laju habes.. lagi2 kalo anak2 buah ada..
ReplyDeleteehehhe.. akak pun suka air gula tu banyak.. kalo dak nanti berebut2..
Itu lah part air gula tu memang saya pun saja lebihkan. Takde lah slice yang terakhir kosong tanpa air gula haha
DeleteSapa cepat dia dapat..
Deletewooweee...mmg sedap pon yg ni...tp kite selalu fail tang gule hangus tu...hehehe
ReplyDeletehttp://lonafreak.blogspot.com
kena jaga api and jangan tinggalkan :)
DeleteHahaha.. Kasi hangus terus.
DeleteFavourite akak ni, Dylla. Makan sejuk ke panas ke dua-dua akak suka!
ReplyDeleteSaya pun! Hehe
DeleteMemang tengah mencari resepi niiihhh. Nanti nanti kalau rajin boleh laa try. Hehe. Tq dylla :D
ReplyDeleteBaru je tengah cari-cari resepi puding karamel ni. Tak sangka pula resepi ni lebih mudah dari resepi yang lain. Boleh try lepas ni ^_^
ReplyDeleteSelamat mencuba :)
Delete